Stipe Prlić se vraća na direktorsku poziciju u HT Eronet

Krešić će tu dužnost obavljati u ime većinskog vlasnika društva, Vlade Federacije BiH, a njegov zamjenik bit će Siniša Đuranović ispred drugog najjačeg dioničara, Hrvatskog telekoma (THT) iz Zagreba. Iako je Krešić ostao rezerviran kada je riječ o imenima koja će se natjecati za direktorsku poziciju u HT-u Eronet, jedan od članova jučer konstituiranog Nadzornog odbora nedvosmisleno je potvrdio kako će najvjerojatnije favorit broj jedan za direktora biti Stipe Prlić.

Krešićev optimizam


- Sudeći po svemu, Stipe Prlić je najozbiljniji kandidat, rekao nam je član NO-a, zatraživši da mu ne objavljujemo ime.   
- Drago mi je da sve ovo ide jednim svojim normalnim tijekom i kontinuitetom, da su se ti duhovi koji su bili uzburkani sada smirili i u normalnim uvjetima i atmosferi sada sjedimo i dogovaramo se. Jako mi je drago da je THT Zagreb prihvatio sve naše prijedloge i ono što je najvažnije jest u što kraćem roku pregledati svu dokumentaciji i napraviti strategiju, koja će voditi razvoju tvrtke u budućnosti, izjavio nam je jučer predsjednik NO-a Ante Krešić nakon konstituirajuće sjednice.
Zanimljivo je kako je odmah po završetku sjednice Krešić sve članove NO-a, kao i aktualnog direktora HT-a Eronet Vilima Primorca, pozvao na kavu. U mostarskoj Gradskoj kavani zadržali su se nešto više od pola sata. Atmosfera je bila opuštena i prilično relaksirajuća.
- Cilj nam je jasan, i već određen. Želimo napraviti jaku i stabilnu tvrtku koja će biti konkurentna, ne samo ovdje, nego i na europskom tržištu. Ako podignemo vrijednost kapitala poduzeća na veći stupanj, sutra će nam svima biti bolje. Jako je važno da u toj namjeri imamo i potporu partnera iz THT-a Zagreb. Želimo napraviti jaku i stabilnu tvrtku kakve su u Europi, a ne uništenu i opljačkanu koja bi u eventualnom procesu privatizacije spala na budzašto, pojasnio je Krešić.

Uprava žurno dostavlja dokumentaciju

Zanimalo nas hoće li Nadzorni odbor smijeniti aktualnu Upravu poduzeća, na što je Krešić rekao kako je aktualnoj Upravi HT-a Eronet ostavljeno nekoliko dana na uvid dostaviti dokumentaciju.
- Nakon što to dobijemo na uvid, vidjet ćemo što nam je činiti. Ako ima propusta i pogrešaka, normalno je da ćemo tražiti promjene. Ako bude potrebno, kompletna Uprava će biti promijenjena. Mi smo jedna specifična tvrtka gdje moramo malo osluhnuti i THT Zagreb, jer moramo raditi zajednički na jačanju poduzeća, kazao je Krešić i dodao:
- Bude li kočnica s bilo koje strane, onda ćemo teško napredovati. Jedno treba definirati i odmah staviti na čistac. Mi nismo Nadzorni odbor koji će samo dizati ruke za bilo koju upravu. Mi želimo svojim radom pokazati i ukazati Upravi da napravi bolju tvrtku. Sve ovisi o tome što se do sada radilo, kako se radilo i koje su nepravilnosti i u kojoj mjeri takvih pojava ima ili nema, rekao je Krešić.

Prlić: Ako me trebaju, tu sam!


U prvoj reakciji nakon što smo mu nagovijestili kako je njegovo ime u samom vrhu favorita za preuzimanje direktorske pozicije u HT-u Eronet, Stipe Prlić je reagirao prilično staloženo i sigurno: “Bitno je da se po zakonu okončala konstituirajuća sjednica, a prethodno i Skupština HT-a Eronet. Sada je sve do većinskih vlasnika kakav će dogovor postignuti. Ako većinski vlasnik meni kaže da se javim, ja ću se javiti. Tu nema priče. Ako me trebaju, ja sam tu, a ako imaju nekog drugog, i to prihvaćam, Bože moj...”, rekao je jučer Stipe Prlić u telefonskoj izjavi za Dnevni list.

Točka na slučaj “HT Eronet”


Višemjesečna trakavica u HT-u Eronet prekinuta je prije dvadesetak dana kada je održana Skupština društva kojoj su prethodili pokušaji osporavanja i opstruiranja sada već bivšeg Nadzornog odbora. Jučerašnjom sjednicom održanom u sjedištu tvrtke je i definitivno stavljena točka na slučaj “HT Eronet”. Slijede pripreme za izbor novog direktora te određivanje strategije za nastavak poslovanja HT-a Eronet. Podsjetimo, novi Nadzorni odbor, osim Krešića i Đuranovića, sačinjavaju još: Zoran Zekić, Ivan Tabak, Sejad Čolak, Ante Penavić i Dragi Žujo, te predstavnici THT-a Zagreb: Erika Kašpar, Marina Bengez Sedmak, Miroslav Klepač i Gregor Figura.

Krešić: Nećemo ganjati vještice...


Zamolili smo predsjednika Nadzornog odbora HT-a Eronet da nam kaže u kojem se roku mogu očekivati prvi konkretniji koraci, ime novog direktora, analiza stanja u poduzeću....
- U idućih sedam do deset dana. Zakon će sve raditi, i tu nema prostora ni za što drugo. Nikakvih antagonizama niti kuloarskih priča neće biti. Mi smo legalisti i želimo samo da se poštuje zakon. Bez obzira na smjene i promjene, i da ja sutra ne budem tu, želim zadržati korektan odnos sa svima. Nema ganjanja vještica...

Piše: Nermin Bise / Dnevni list