STIPE MESIĆ IZGUBIO NA USTAVNOM SUDU Političar mora otrpjeti kad ga nazovu idiotom

 Stipe Mesić

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu što ju je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić podnio jer ga je Hrvoje Hitrec, književnik i član HRAST-a, nazvao idiotom. Hitreca je niži sud oslobodio krivnje, a Mesić se na tu odluku žalio i izgubio.

“Mesić je idiot, a ćirilice kao znaka na okupatorskom nožu neće biti u Vukovaru”, izjavio je Hitrec u intervjuu portalu Dnevno još u studenom 2013. godine, prenosi Telegram.hr.

Zašto je Hitrec prozvao Mesića?

Komentirao je tada, na pitanje novinara, situaciju oko vraćanja ćiriličnih ploča u Vukovar čemu se protivio tadašnji Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara. Mesić je za članove stožera rekao da su isti kao srpski pobunjenici 1991. godine.

Na to je Hitrec reagirao ovako: “Stipe je idiot. Na žalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo”.

Mesić je Hitreca vrlo brzo tužio zbog uvrede. Prvostupanjskom presudom izrečenom 2014. Hitrec je čak bio proglašen krivim i kažnjen novčano, no viši je sud presudu preinačio i književnika oslobodio krivnje.

Ustavni sud dosljedan svojoj praksi

Nakon toga Mesić podnosi ustavnu tužbu smatrajući kako ga država nije zaštitila od narušavanja časti i ugleda. Prema informacijama do kojih je došao Telegram, Ustavni sud RH odluku je donio prije nekoliko tjedana i to tijesnom većinom glasova.

Zauzet je stav da Mesiću ustavna prava ipak nisu povrijeđena, jer je sloboda izražavanja u ovom slučaju ipak važnija. Nastavak je to prakse Ustavnog suda iz srpnja prošle godine kada je u nekoliko važnih odluka zaključeno kako je sloboda izražavanja jedno od temeljnih načela demokratskog društva, premda pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno. No, Ustavni sud smatra kako ono može biti ograničeno samo kada je to nužno.

Političari moraju trpjeti oštre kritike

Tim odlukama, koje su bazirane i na praksi Europskog suda za ljudska prava, prihvaćeno je da političari, suci te ostale osobe iz javnog života, moraju biti spremni prihvatiti i oštriju kritiku. U tom kontekstu i Stjepan Mesić morao se pomiriti s tim da ga je Hitrec nazvao idiotom, što je zapravo bio vrijednosni sud o ranijem Mesićevom komentaru situacije u Vukovaru.

Dio ustavnih sudaca, kako doznajemo, nije dijelio stav većine, već se založio za podizanje kulture dijaloga u hrvatskom političkom prostoru. Zato su smatrali da je Hitrec zbog svoje izjave, koju je dao kao političar, trebao biti kažnjen za vrijeđanje Mesića.

Hoće li Mesić po pravdu u Strasbourg?

Stjepan Mesić, ukoliko oduči, nakon ove odluke Ustavnog suda, može podnijeti i tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Taj sud, doduše, već se bavio pojmom idiota, kao mogućom uvredom za političara. Naime, u slučaju austrijskog novinara Gerharda Oberschilicha zaključio je kako nije povrijedio dostojanstvo bivšem vođi Austrijske slobodarske stranke Jörgu Haideru kojeg je nazvao idiotom zbog nacističkog ispada.