STANKOVIĆ Hrvati su u Predsjedništvu majorizirani, a BiH je disfunkcionalna država

Aleksandar Stanković
Sveučilište Sjever

Poznati hrvatski novinar Aleksandar Stanković, HTV-ov urednik i voditelj, dao je intervju za „Dnevni avaz“, u kojem se osvrnuo na pobjedu Zorana Milanovića i poraz Kolinde Grabar – Kitarović. Otkrio je i moguće razloge ovakvih rezultata predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, te kakve će odnose Milanović imati sa vlastima u Bosni i Hercegovini.

Stanković je, kako prenosi HMS, kazao kako je iznenađen pobjedom Zorana Milanovića, jer je mislio da je Hrvatska “desnije orijentirana”.

– Milanović je možda pobijedio, jer je javnost zasićena s Kolindom Grabar – Kitarović i zato jer je imao bolju kampanju i bio bolji u debatama.

Upitan hoće li se dolaskom Milanovića mijenjati politika Hrvatske prema BiH, kazao je: – Vjerojatno hoće, utoliko što je za razliku od Kolinde, Milanović spreman razgovarati sa svima. I sa Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem.

Kakav će odnos Milanovića (SDP) biti s HDZ-om BiH?

– Predsjednik Republike tu nema neke posebne ovlasti. Novac i dalje ide iz Vlade, tako da odnos neće biti ništa posebno, odgovorio je Stanković upitan kakav će odnos Milanovića (SDP) biti s HDZ-om BiH? .

Grabar – Kitarović je u nekoliko navrata izjavljivala da je BiH, odnosno radikalni islam u BiH prijetnja Hrvatskoj. Nešto slično je izjavio i Milanović.

– Radikalni islam je prijetnja svima. E sada, u kolikoj mjeri je on prisutan u BiH ja to ne znam. To znaju sigurnosne službe bolje od mene, kazao je Stanković.

Kazao je kako ne doživljava BiH radikalnom zemljom. -Više zemljom u kojoj ne funkcionira vladavina prava. BiH nije prijetnja Hrvatskoj. Eventualno bi mogla biti prijetnja kada bi politička nestabilnost eskalirala, za što ne vjerujem da će se dogoditi, rekao je.

Upitan može li predsjedavanje Hrvatske Europskom unijom pomoći BiH na putu ka EU, te možemo li konačno biti „dobri susjedi“?, Stanković je odgovorio:

– Što se mene tiče, mi smo i sada dobri susjedi, a nadam se da će Hrvatska iskoristiti predsjedanje EU da i zemljama u regiji pomogne na putu u EU. Na žalost, BiH mi ne izgleda kao funkcionalna zajednica. U Predsjedništvu BiH Hrvati jesu majorizirani, ali ni to mi se ne čini kao najveći problem nego tek kao posljedica jednog većeg problema, a to je evidentna disfunkcionalnost Daytonskog sporazuma.Sve dok Amerika ne pokrene rješavanje tog pitanja bojim se da ćemo stalno govoriti o ovoj temi.S ovakvim ustavnim uređenjem BiH će teško u EU. Htio bih da se to što prije dogodi, ali nisam optimist, rekao je Stanković.