Staničić: Hrvatska poziva stranke s najvećom potporom konstitutivnih naroda da formiraju vlast

Tom prigodom razgovarano je o odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, posebno u kontekstu posjeta članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj.

U razgovoru je ocijenjeno da je taj posjet bio uspješan i da će dovesti do još boljih odnosa između dvije zemlje. Također Ljubić je izrazio zadovoljstvo zbog zajedničke izjave predsjednika Republike Hrvatske i Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor o Bosni i Hercegovini koja je jasna potpora BiH kao i jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda.

Ljubić je informirao hrvatske diplomate i o procesu međustranačkog pregovaranja o uspostavi vlasti nakon izbora. Iako taj proces nije završio ni četiri mjeseca nakon izbora, izraženo je stajalište da on treba biti nastavljen kako bi se postigao što kvalitetniji dogovor političkih stranaka o uspostavi vlasti na svim razinama.

Takve institucije vlasti trebale bi biti kompatibilne s obzirom na podijeljene ustavne nadležnosti kako bi bile djelotvorne i sposobne funkcionirati u skladu sa svojim nadležnostima. Inače, podijeljene nadležnosti mogle bi se koristiti za sukobljavanje.

Ljubić je kazao da HDZ 1990 i HDZBiH ne blokiraju, kako to neki tvrde, uspostavu vlasti, već, naprotiv, čine sve kako bi bio postignut međustranački dogovor koji će jamčiti stabilnost i funkcionalnost novih vlada za cijeli izborni ciklus. Za taj dogovor potrebno je poštivanje većinskog izbornog legitimiteta dobivenog u svakom narodu i svih građana.

Veleposlanik Staničić kazao je da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguća BiH kao funkcionalna i stabilna država osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, te dodao, da Hrvatska poziva sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama, stoji u priopćenju iz Ureada za odnose s javnošću HDZ-a 1990.