Srpski zastupnik u Vijeću Europe grubo izvrijeđao Hrvatsku

Srpski zastupnik u Vijeću Europe grubo izvrijeđao Hrvatsku
Zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj, čiji je predsjednik osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, upitao je Pejčinović Burić kada će Hrvatska "vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža", kazao da je Hrvatska tijekom oslobodilačke operacije Oluja okupirala samozvanu rsk, "ubila više od 1000 i protjerala oko 500.000 Srba", kako prenosi Radikalna stranka, a navodi novinska agencija Beta.

Šešelj je u Strasbourgu rekao kako je osnivač Franjo Tuđman "zločinac i neofašist" koji je "odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata" te da je "sramno" što Hrvatska slavi godišnjicu Oluje kao državni blagdan.

"Nije nam namjera polemizirati s dotičnim zastupnikom, no kao zastupnicima u Hrvatskome saboru i zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini, ne možemo prihvatiti uvrede i neistine koje su izrečene na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Osuđujemo svaki govor mržnje, posebice temeljen na uvredama i neistinama", kaže se u priopćenju izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE, Sanja Putica, zatražila je odmah nakon incidenta sastanak kod predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier te apelirala da se ovakva razina komunikacije, iznošenja neistina i uvreda zaustavi u Parlamentarnoj skupštini, a poglavito jer se radi o državi koja predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.

Putica je ujedno zahvalila Pasquier na zalaganju za unaprjeđenje davno prihvaćenih demokratskih uzusa i parlamentarne rasprave kakvu cijela Europa baštini.

Predsjednica Pasquier je kazala kako je nastup zastupnika iz Srbije bio neprihvatljiv i nije u skladu s poslovnikom PSVE te kako će to prenijeti i voditeljici izaslanstva Srbije u PSVE, navodi se u priopćenju.

Pejčinović Burić u Strasbourgu predstavila hrvatski program i aktivnosti
Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu gdje je predstavila program i aktivnosti hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe te u svojstvu predsjedavajuće izvijestila o aktualnostima u okviru Odbora ministara, priopćio je MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom boravka u Strasbourgu, ministrica Pejčinović Burić održala je niz sastanaka u različitim formatima, prilikom kojih se raspravljalo o mogućoj reformi Vijeća Europe te temama na dnevnom redu Parlamentarne skupštine. Ovom prigodom izražena je spremnost Hrvatske da svojim angažmanom u svojstvu predsjedateljice pridonese dijalogu s ciljem rješavanja otvorenih pitanja.

Ministrica Pejčinović Burić je održala sastanak i s novoizabranom predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lilianom Maury-Pasquier te s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom, s kojim je razgovarala o ključnim pitanjima vezanim za rješavanje aktualnih izazova i budućeg djelovanja Vijeća Europe. (Hina)

dnevnik.hr