Srbi Hrvatima nude treći entitet, Bošnjaci jednakopravnost

Piše: I. Marić / DL

Hrvate u BiH bošnjačke i srpske političke elite skoro da tretiraju kao maloumnu i nepismenu nacionalnu skupinu nad kojom se sažalijevaju i liju krokodilske suze, kojoj je kao političkom nedonoščetu potrebna briga jačega i politički prefriganijega.
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović prije nekoliko dana je svojim prepoznatljivim umirujućim tonom poručio domaćoj i svjetskoj javnosti kako Hrvati imaju političke uzore i prijatelje u RS-u. Prijatelje pojedini hrvatski političari zasigurno imaju, i te veze vuku svoje korijene i podrijetlo iz različitih političko-ekonomskih kanala!

Federalna jedinica

Međutim, zbunjuje onaj drugi, ili prvi, svejedno, dio Radmanovićeve prijateljske poruke, onaj o političkim uzorima. Što su to ranije uradile "paljanske", a sada "banjolučke" političke elite što bi trebalo zadiviti, ostaviti bez daha i naučiti pameti hrvatske čelnike, osim što je za pretpostaviti da je srpski član državnoga Predsjedništva vjerojatno mislio na uspostavu i očuvanje RS-a, znajući da najutjecajniji i financijski najmoćniji hrvatski politički i neki drugi centri očajnički, kampanjski i uzaludno zagovaraju uspostavu zasebne federalne jedinice.
Jesu li Karadžić, Krajišnik, Plavšić, Mladić, Dodik, Radmanović i ostali uistinu vođe za uzor i lideri koji ne prezaju i Amerikancima, Englezima ili Nijemcima lupiti šakom po stolu i kazati "NE", ako je notorna činjenica da im je RS zapravo "počistila" bivša i zajednička JNA i da im je upravo međunarodna zajednica podarila taj entitetski poklon, a na druga dva naroda navukla tu famoznu "luđačku košulju".
Doista, čime se to oni mogu kititi i biti uzor Hrvatima kada su s područja kojim sada ravnaju protjerali 200 tisuća Hrvata i poravnali na tisuće njihovih domova?

Vlast bez HDZ-a

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ima također svoj umiljati stil koji naizgled ulijeva povjerenje i stvara dojam o iskrenom političaru kojem je stalo da se i najmalobrojniji narod osjeća "komotno" u ovoj zemlji.
Ali, taj isti Tihić nimalo nije naivan, kako neki misle, i uopće nije za podcijeniti. Iako je sa SDP-om i HSP-om, odnosno s Boljitkom, potpisao sporazum o formiranju vlasti u Federaciji, predsjednik SDA uporno "baca prašinu" i poručuje kako nije dobro "bez oba HDZ-a" formirati vlast jer to nije željena i dominantna parlamentarna većina potrebna za krupne reformske zahvate koji su nužni na europskom putu BiH.
Ako se malo zastane i zamisli nad tom Tihićevom konstrukcijom, da se iščitati kako lider SDA zapravo misli da nije dobro formirati vlast bez oba HDZ-a, dakle, moguće je s jednim, međutim, može se formirati vlast i bez oba HDZ-a.
Tihićev nekadašnji politički oportunist u stranci Bakir Izetbegović je na isteku "stare" godine u jednoj televizijskoj emisiji doslovce ponizio hrvatski narod. Na stranu to što je nevješto pokušavao tumačiti demokratska pravila po kojima je, za njega, sasvim razumljivo i opravdano da najjača stranka u državi, dakle SDP, dobije šansu kandidirati mandatara za Vijeće ministara, Izetbegović je vrlo drsko poručio kako je Hrvata u ovoj zemlji jedva 12 posto i kako imaju i previše vlasti i utjecaja u odnosu na njihov broj.
Niti jednom riječju se Izetbegović nije udostojao priznati i podsjetiti, ako je netko u tom trenutku pao u zaborav, kako su Hrvati konstitutivan narod u BiH i po Ustavu imaju jednaka pravo kao i njegov puno brojniji narod, odnosno kao i Srbi nešto manje brojni. Te stvari nikakve veze nemaju s postocima.
Ogolio se te noći do kože mlađi sin utemeljitelja SDA, prvoga predsjedatelja Predsjedništva BiH i pokazao što bi Hrvate u tom suživotu i njegovoj podmukloj demokraciji moglo snaći ako se on bude pitao.

Srpski scenarij

Bošnjački član Predsjedništva bi lagano, bez razmišljanja, povukao obarač na "treći entitet", kojeg nema, ali, izgleda, odgovaraju mu dva entiteta koja postoje. Jedno je ipak Izetbegović dobro kazao - Milorad Dodik majstorski baca "kost" u tuđe dvorište, misleći na Federaciju, i politički odnosi između Hrvata i Bošnjaka su u zadnjih nekoliko mjeseci doista zabrinjavajuće zatrovani, što i jest odavno prepoznatljivi srpski scenarij u BiH.
Hrvati jesu neravnopravni prije svega u Federaciji, o RS-u je besmisleno razglabati jer tamo ne može nitko niti "primirisati" osim Davora Čordaša ili Tomislava Tomljanovića, pa je stoga neobjašnjivo i politički nerazumno bježati pod skute Milorada Dodika i tražiti uzore u njegovom etnički očišćenom entitetu. Da bi popravio ustavni položaj, moraš mijenjati sporne ustavne odredbe. To se ne može parcijalno, ili ćeš priznati dvoentitetsko uređenje ili ga polako stapati u nešto drugo.
Lutanja hrvatskih lidera i jesu dovela Hrvate u položaj da o njima misle i govore drugi što god im padne napamet.