Sport i kultura zanemareni ministarstvu poljoprivrede duplo više

Skupština HNŽ-a, vlast, koalicija
Smatraju "da se radi o nerealnom i prenapuhanom" proračunu, u kojem nije jasno razjašnjena prihodovna strana. Iz tih razloga, dio opozicijskih, pa i vladajućih zastupnika, predviđa kako se već u lipnju može očekivati rebalans proračuna. Upravo zbog nerealno prikazane prihodovne strane mogli bi se pojaviti problemi budući da je Zakon o izvršenju proračuna jasno definirao prioritete. Na prvom mjestu se nalazi isplata plaća. Ako nema dovoljno novca za ostale, onda oni ostaju bez primanja. Tako bi moglo doći do problema, jer bi bez novca mogli ostati svi koji se nalaze u transferima kao što su mediji, kultura, visoko obrazovanje...
Obrazovanju 77 milijuna

Što se tiče samog županijskog proračuna, najviše novca predviđeno je za rad županijskog Ministarstva obrazovanja. Čak 77,217.840 maraka. To je i razumljivo s obzirom da ovo ministarstvo ima i najviše djelatnika te obuhvaća sve osnovne i srednje škole na području HNŽ-a. Poslije ministarstva obrazovanja slijedi Ministarstvo unutarnjih poslova, za čiji je rad predviđeno 35,715.600. Od svih ministarstava najveći porast sredstava je vidljiv u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, čija su se sredstva udvostručila u odnosu na prošlu godinu, pa resorna ministrica Vesna Pinjuh ima na raspolaganju 16,156.830 maraka. Zanimljivo je da se stavka za poticaje u poljoprivredi učetverostručila, i njome je za ovu godinu predviđeno 400 tisuća maraka.

Strankama 630 tisuća

U proračunu su vidljive i razne nejasnoće, kao i podizanja određenih sredstava. Tako su izdaci za tekuće održavanje porasli sa 17 na 132 tisuće maraka. Sredstva predviđena za rad Agencije za privatizaciju HNŽ-a su podignuta za 100 tisuća. Isto toliko je grantom predviđeno za izgradnju i obnovu vjerskih objekata. Za prijevoz učenika su izdvojene čak 262 tisuće maraka.
Zanimljiva je i raspodjela novčanih sredstava u županijskom Ministarstvu za pitanja branitelja, koje je od svih dobilo i najmanje novca. Sredstva u ovom ministarstvu predviđena za rad pojedinih udruga proisteklih iz rata su porasla, dok su druga drastično smanjena. Najveće kresanje doživjeli su JOB, HVIDRA i Savez ratnih vojnih invalida. Tako su primjerice HVIDRA-i smanjili sredstva sa 67.600 na 39.600.
Treba kazati da vladajući u proračunu kao i prethodnih godina nisu imali sluha za kulturu i sport, iako brojnim institucijama iz ovih oblasti prijeti gašenje. Za kulturu je izdvojeno svega 720 tisuća maraka, a za sport, vjerovali ili ne, "sramotnih" 150 tisuća.
Maćehinski odnos vladajućih prema sportu na posljednjoj sjednici Skupštine je osudio zastupnik SBiH-A Arif Jelovac, kazavši kako je sramotno da nema novca za sport, a ima za druge stvari. Da je uistinu tako, može se vidjeti i u proračunu, u kojemu je za političke stranke predviđeno čak 630 tisuća maraka. Vjerojatno je vladajućima, ali i oporbi, koja je na sjednici šutjela po ovom pitanju, važnije financirati političke stranke, nego kulturne i sportske institucije koje zbog nemara polako, ali sigurno nestaju sa scene.

Piše: Dalibor Drlje/dnevni-list.ba