Špirić: Formiranje vlasti bez HDZ-a avantura

On je izrazio je žaljenje što vlast na nivou BiH nije do danas formirana te istakao da nikome nije u interesu da nakon pet mjeseci od izbora BiH nema vlast.

"Svi gubimo vrijeme i to nije nikome u interesu bilo da živi u Republici Srpskoj (RS) ili FBiH. Osobno sam za ustavno ponašanje i konstituiranje vlasti u skladu sa Ustavom. Istina ima i onih koji misle da generišući krizu mogu formirati vlast ali, mislim, da je to 'kamen o vrata BiH", rekao je Špirić, koji je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

Prema Špirićevim riječima, SNSD smatra da princip rotacije u Savjetu ministara BiH stabilizira BiH i da se SNSD, boreći se za taj princip, bori i za poziciju Srpske u narednim izbornim ciklusima.

Govoreći o mogućnosti formiranja vlasti bez HDZ-a, Špirić je rekao da "to pitanje koje treba uputiti HDZ-u 1990 i HDZ-u BiH u smislu šta će oni uraditi ako se to dogodi", te da ne zna hoće li biti takvog avanturizma.

"Može se dogodi da se vlast brzo formira, može se dogoditi da se to odgodi u nedogled, a i jedno i drugo je loša varijanta za sve nas u BiH", rekao je Špirić Srni tijekom  posjete Bijeljini i dodao da su SNSD i RS spremni za formiranje vlasti "koliko sutra" ali uz poštovanje Ustava i zakona.

On je izrazio žaljenje što ima i onih koji prizivaju ulicu" kao posljednji model pokušaja prekompozicije BiH", jer je "to najgora varijanta za BiH".

"Mi nismo spremni za takvu politiku, ali jesmo za dijalog i formiranje vlasti na bazi Ustava i izbornih rezultata", rekao je Špirić

srna