SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990: Zajednička izjava i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti

Stranke potpisnice smatraju da se prilikom konstituiranja organa vlasti na razini BiH moraju poštovati principi ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Neophodno je pri konstituiranju organa vlasti na razini BiH poštovati princip rotacije predstavnika konstitutivnih naroda na ključnim funkcijama.

Neophodno je osigurati  da većinska izborna volja konstitutivnih naroda bude poštovana prilikom izbora organa na razini BiH.

Samo vlast formirana na ovim principima imati će osiguranu  potporu i legitimitet u cijeloj BiH, te će imati priliku da se posveti rješavanju prioritetnih pitanja.

Stranke potpisnice smatraju da ubrzavanje europskih integracija predstavlja prioritetan zadatak, te u okviru toga primarni korak  usklađivanje ustava sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, uz poštovanje principa jednakopravnosti konstitutivnih naroda,  donošenje Zakona o popisu stanovništva na razini BiH i pronalaženje rješenja po pitanju državne pomoći čime bi se stekli uvjeti da BiH podnese aplikaciju za dobijanje statusa kandidata za prijem u EU.

Prioriteti u radu organa vlasti na razini  BiH biti će i harmonizacija zakonodavstva u BiH sa europskim standardima i praksom u onom dijelu za koji su ove institucije nadležne.

Usklađivanje javne potrošnje na razini Bosne i Hercegovine  sa realnim

ekonomskim prilikama u Bosni i Hercegovini

Intenziviranje regionalne suradnje i potpisivanje međudržavnih ugovora o svim važnim pitanjima sa državama u regiji.

Drugim pitanjima od interesa za narode i građane, a koji spadaju u Ustavom definirane  nadležnosti zajedničkih institucija na razini BiH.

Pozivamo sve ostale Parlamentarne stranke u BiH da daju puni doprinos rješavanju aktualne krize u formiranju vlasti i pokažu punu odgovornost za buduću suradnju u BiH na ravnopravnim osnovama.

 II DOGOVOR O PRINCIPIMA SUDJELOVANJA U VLASTI

1.Stranke potpisnice se obvezuju da će u skladu sa principima  usuglašenim u ovoj izjavi sudjelovati  u konstituiranju Parlamentarne  skupštine BiH , Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te drugih tijela vlasti na razini Bosne i Hercegovine u skladu sa izbornim legitimitetom unutar konstitutivnih naroda 

2. Sve stranke potpisnice se slažu da će principi  navedeni u ovoj izjavi biti      osnova za njihovo  djelovanje u vlastima u kojima sudjeluju

3. Stranke se  obvezuju da će  u skladu sa principima iz Zajedničke izjave podržati izbor rukovodstva  oba doma Parlamentarne skupštine BiH , tajnika u tajništvu Parlamentarne skupštine BiH i izbor članova Vijeća ministara predloženih od strane potpisnica izjave u skladu sa dogovorenim rasporedom