Smanjuju savjetnike, a stranačke kadrove guraju u vlast FBiH

Smanjit ćemo broj savjetnika, ali ćemo svoje stranačke, kumovske i poslovne prijatelje staviti na čelna mjesta u institucijama vlasti, upravnim i nadzornim odborima javnih poduzeća - logika je kojom se već mjesecima, otkada su nelegalno sjeli u institucije vlasti, vode ministri u Vladi Federacije BiH.

Rodbinu ubacuju u vlast

Tako je bilo na posljednjoj Vladinoj sjednici kad su reducirali broj savjetnika za ministra po troje, a za premijera maksimalno šestero savjetnika, ali su zato za direktora Službe za zajedničke poslove tijela FBiH postavili svog čovjeka - Davorina Koraća. Radi se o suprugu nekada visokorangirane članice SDP-a Lidije Korać, nesuđene veleposlanice BiH u Bruxellesu. Imenovani Davorin Korać po struci je ekonomist, a posljednjih 15-ak godina uglavnom je proveo u tvrtkama koje se bave prodajom vozila. Prije rata je radio u Općini Neum i sarajevskoj Hidrogradnji, a neposredno pred rat i prvu ratnu godinu proveo je u MUP-u RBiH. Nitko ne dovodi u pitanje njegove stručne kvalifikacije, ali dvojbene činjenica da se suprug članice jedne stranke na vlasti imenuje na visoke dužnosti, upravne i nadzorne odbore javnih poduzeća. Federalna Vlada je na dosadašnjim primjerima pokazala da forsiranje rodbinskih veza prilikom kadroviranja u institucijama i javnim poduzećima ne smatra spornim. Radi se o istim onim strankama koje su pred izbore najavljivale kako će se boriti protiv svakog oblika nepotizma.

Manje savjetnika

Umjesto toga, u upravne i nadzorne odbore, direktorske fotelje javnih poduzeća postavili su ili još pozicioniraju bliske osobe, kumove, zetove, rođake, šurjake, poslovne partnere, stalno ponavljajući da na to imaju pravo. Vlada Federacije BiH utvrdila je broj savjetnika nositelja izvršnih dužnosti u Vladi FBiH. Tako federalni ministar može imati najviše troje, a zamjenici premijera FBiH najviše petero savjetnika, uključujući i dužnost ministra. Premijer Federacije BiH, zaključeno je, može imati šestero savjetnika. Zaduženi su svi članovi i tajnik Vlade FBiH da suglase pravilnike o unutarnjoj organizaciji federalnih ministarstava i Glavnog tajništva Vlade FBiH u dijelu koji se odnosi na sistematizirana radna mjesta savjetnika ministra, savjetnika zamjenika premijera i savjetnika premijera.

Piše: Zdenko Jurilj/VLM