Skupština HNŽ-a: Svako novorođeno dijete dobiti će 400 KM, povećana i potpora nezaposlenim majkama

Skupština HNŽ-a: Svako novorođeno dijete dobiti će 400 KM, povećana i potpora nezaposlenim majkama

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na sjednici održanoj u utorak u Mostaru usvojila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako se izmjenama Zakona o zaštiti obitelji s djecom povećavaju iznosi novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu.

-Izmjene zakona također se odnose i na jednokratnu naknadu za opremu novorođenog djeteta koja iznosi 400 maraka. Tu jednokratnu novčanu pomoć dosad su po zakonu mogla ostvariti samo djeca koja stječu uvjete za dječji doplatak, a ovom izmjenom se taj uvjet briše, što znači da sva novorođena djeca imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu - kazao je Špago.

Dodao je kako će se izmjenama Zakona omogućiti roditeljima koji su ostali bez radnog mjesta, ako zadovoljavaju ostale uvjete, da ostvare prava iz Zakona o zaštiti obitelji s djecom bez obzira na primanja koja su imali u ranijem razdoblju. Skupština HNŽ-a usvojila je i Prijedlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNŽ-a. Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) HNŽ-a jedna od ugroženih kategorija kada je u pitanju novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju zbog nove metodologije obračuna i izračuna mirovina.

-Pripadnici MUP-a su u svom stažu uknjižili jako puno takozvanog ratnog staža, a kad bi se to preračunavalo po novom bodovnom sustavu oni bi bili jako zakinuti za svoje mirovine u odnosu na sve druge koji su imali normalno i redovito zaposlenje, a to smo ispravili. Policijskim službenicima vrijedi pravilo kojim će oni kao osnovu za obračun mirovine moći birati pet najpovoljnijih godina u njihovom stažu i mislim da je to pravedno i pošteno te kako će policijski dio MUP-a HNŽ-a ovim rješenjem biti zadovoljan - kazao je Martinović.

Martinović je, također, kazao kako će se rad Skupštine ubrzati te će se, po njegovim riječima, "blagi zaostatak u kojem se Skupština nalazi vrlo brzo sustići".

Na kraju listopada ili početkom studenog imat ćemo sljedeću sjednicu i time ćemo iscrpiti sve ono što je prema Skupštini upućeno. U prosincu nas čeka najvažniji dokument, a to je proračun, ali i svi izvanproračunski fondovi i njihovi financijski planovi. Tendencija je da te dokumente usvojimo tijekom ove godine kako bismo u novu proračunsku godinu ušli bez ikakvih problema - kazao je Martinović.

Na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2019. godinu te Prijedlog odluke o izboru predsjedatelja, zamjenika predsjedatelja i članova stalnih radnih tijela Skupštine HHNŽ. Zastupnici su razmatrali Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva HNŽ-a za 2018. godinu te o Izvješće Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o izvršenju sankcija u HNŽ-u iz člana 1. Zakona o izvršenju sankcija u HNŽ-u za 2018. godinu.