ŠKOLOVANJE U SAD-u Kolinda Grabar u nježnom dodiru s dečkom iz Australije

Kolinda Grabar Kitarović, školovanje, SAD

Jakna od trapera, minica i kovrčava “fudbalerka”. Blagi osmijeh i muška ruka na ramenima. Ona svojim prstima nježno pridržava njegovu šaku dok poziraju na grupnoj fotografiji. Mjesto radnje: Srednja škola Los Alamos u američkom New Mexicu.

Vrijeme: Zenit osamdesetih.

Glavni akteri: David Osborn iz Australije i Kolinda Grabar iz Jugoslavije.

Fotografija na kojoj se prisno drže za ruke brižno je pospremljena u godišnjak Los Alamos High Schoola, američke srednje škole u kojoj je aktualna predsjednica Republike Hrvatske maturirala. Među 240 stranica ovog spomenika vremena nalazi se i ona u kojoj se opisuje stanoviti Cosmopolitan klub. Naočiti Australac David, kao i Kolinda, bio je te 1986. član Cosmo kluba, piše Express.

“Cosmopolitan klub osnovan je za potrebe brojnih učenika na razmjeni. Organiziran je s namjerom da se učenike upozna s američkim ljudima i običajima”, piše u opisu kluba kojemu je pripadala hrvatska predsjednica.

“Mnogi su prihvatili Los Alamos i uživali u njemu kao u svom domu”, piše u godišnjaku.

“U godinu dana u Americi naučila sam o životu i učenju više nego u sve vrijeme školovanja u Hrvatskoj. Moram reći da sam obožavala ići u školu, te sam svakog petka jedva čekala ponedjeljak. Škola je bila ne samo učenje već i priprema za život, kao i druženje s prijateljima. Bili smo sjajna ekipa”, rekla je Grabar-Kitaroviću u ranijem intervjuu za Express. Poručila je da se sjeća Osborna. Te da se više od iskrenog prijateljstva ništa nije dogodilo.

A gdje je danas David Osborn i kome drži ruke na ramenima?

Ako je suditi po Facebooku i LinkedInu, David Osborn danas živi u Adelaideu, oženjen je i ima troje djece.

Njegove današnje fotografije s društvenih mreža iznimno sliče onima iz godišnjaka, starima više od 30 godina. Osim toga, prije nekoliko godina na Facebooku je objavio kako se, kao učenik na razmjeni, školovao u Los Alamosu.

“Kao 17-godišnjak sam 1985. bio učenik na razmjeni u Los Alamosu, New Mexico. Vratio sam se tamo prvi put nakon 28 godina sa svoje troje djece”, napisao je uz fotografiju škole. Ali David se nije zaustavio samo na Los Alamosu.

Sudeći prema LinkedInu, Osborn se školovao i na Cornellu i Harvardu. Sebe opisuje kao iskusnog menadžera, direktora i šefa s dokazanim globalnim iskustvom u vođenju, menadžmentu, marketingu te digitalnoj prodaji, proizvodnji i opskrbi. Nije se zadržavao samo u rodnoj Australiji.

“Nakon 13 godina i četiri države, vrijeme je da se vratim kući u Adelaide, u Australiju! Fantastične tri godine u Sjedinjenim Državama. Jako sam tužan zbog odlaska”, napisao je.

Novinari Expressa pokušali su stupiti s njim u kontakt, ali nije odgovarao na poruke. U godišnjaku nema samo Osborna. Tu je i Matt Albright. Tko je on?

On je sretnik koji je na maturalnu zabavu vodio buduću predsjednicu Republike Hrvatske.

“Moja maturalna večer bila je baš kao u američkim filmovima, iako se točno ne sjećam je li bilo limuzine. Očito me nije impresionirala.

Moja je pratnja bio moj tadašnji najbolji prijatelj Matt Albright.

Dan smo započeli rano ujutro. Nas osmero prijatelja spustili smo se iz Los Alamosa u Santa Fe te smo najprije otišli u opuštenu šetnju tim predivnim gradom, kojim dominira lokalna indijanska i kultura španjolskih osvajača. Doručkovali smo u hotelu Plaza, gdje je Billy the Kid bio nosač kofera. Tijekom dana otišli smo i do galerije moderne umjetnosti, a onda u bezbrižnu vožnju pustinjom. Dečki su vezali konopac oko krova auta te su u stilu Indiane Jonesa pokušavali održati šešir na glavi dok su stajali na krovu u vožnji. To im nikako nije uspijevalo te je šešir stalno letio u pustinjsko grmlje. Umirali smo od smijeha.

Danas kad o tome razmišljam, obuzme me strah da mojoj djeci ne padne na pamet takvo nešto…

Na večeru smo otišli u restoran u kaubojskom stilu na staroj pruzi Old Santa Fe Trail. Mislim da se zvao Lamy’s. Sjećam se da je steak bio izvrstan. Onda smo požurili natrag u Los Alamos, gdje smo se svi presvukli u večernje oprave u kući jedne prijateljice.

Nosila sam bijelu čipkanu haljinu, u stilu osamdesetih, s krinolinom, i bijele čipkane rukavice, a Matt frak svijetlosive boje. Matt je meni poklonio cvjetni aranžman od svijetloružičastih ruža za ruku (tzv. corsage – čita se korsaž), a on je nosio u reveru istu takvu ružu (tzv. boutonniere – čita se butonier).

Otišli smo na bal koji se održavao u školskoj sportskoj dvorani koja je za tu prigodu bila posebno uređena. Tema je bala bila ‘Sjene na mjesečini’ – Shadows in the moonlight, te je sve bilo okićeno plavim, srebrnim i bijelim balonima i drugim ukrasima. Nakon plesa otišli smo na tulum kod jednog od prijatelja, gdje se skupilo poveće društvo koje je nastavilo ples, zabavu i kupanje u jacuzziju do ranog jutra. Tu večer neću nikad zaboraviti. Sjajno smo se proveli. I sve bez i jedne jedine kapi alkohola”, opisala je aktualna predsje dnicasvoj provod u ranijem intervjuu za Express.

Matt se, za razliku od Davida, u godišnjaku Los Alamosa pojavljuje čak osam puta, između ostalog i kao pratnja jednoj od “princeza” plesa te kao učenik s najboljom osobnošću.