SKANDALOZNO Vojska na rubu gladi

To je udarna slika unakažene i bijedne države u kojoj dominiraju tehnički mandat i privremeno financiranje. 

Vijeće ministara Nikole Špirića i državnoga ministra financija Dragana Vrankića se pobrinulo da korisnici državnoga novca imaju redovite osobne dohotke i ostale financijske prinadležnosti, međutim, privremeno financiranje je stopiralo tzv. kapitalna ulaganja. To su financijske transakcije kojima se plaćaju obveze po tenderima i drugim vrstama javnih nabava teške na stotine milijuna maraka. Posljedice zavrtanja slavina su već katastrofične. 

Dnevni list doznaje kako su zbog neusvajanja ovogodišnjega proračuna na izdisaju njegovi najveći korisnici, Oružane snage, policijske agencije, poput SIPA-e ili Granične policije itd. Oni zbog brojnoga osoblja koje se broji desecima tisuća i povlače najviše sredstava iz državne blagajne. Istina, najviše ga troše u plaće, doprinose i druge naknade svoga osoblja. Gledajući iz kuta zaposlenika, posve je razumljivo što je njima prioritetno važna ta sigurnost u isplati osobnih dohodaka, međutim, ne smije se podcijeniti važnost logističkoga sustava za ispunjavanje zadaća koje po svojim planovima i obvezama imaju vojska, policija, civilni poslovi, pravosuđe.

Stanje kaotično

U tehničkom mandatu i privremenom financiranju servisiraju se samo najnužnije potrebe, dakle plaće, dok su zaustavljena gotovo sva logistička plaćanja. Korisnici državnoga proračuna koji su opterećeni višemilijunskim javnim nabavama tipa hrane, odjeće, opreme, tehničkih pomagala i sl. dovedeni su na rub sloma i gladi. Izvor Dnevnoga lista iz Ministarstva obrane BiH potvrdio je kako vojska u zadnja tri mjeseca praktično nema što jesti. Nadljudskim naporima i razumijevanjem dobavljača uspijevaju nekako preživjeti. 

Obrambeni sustav je davno završio tenderske procedure i sklopio ugovore o nabavi potrepština, međutim, ne mogu niti, s pravom ogorčeni, dobavljači mjesecima isporučivati besplatno svoju skupocjenu robu. I oni imaju obveze prema državi. Koliko je stanje kaotično, svjedoči podatak da je sve teže i kruh dobiti, a kamoli meso i piće. Remen je maksimalno stegnut i u svim drugim državnim agencijama i institucijama. Pomalo je, međutim, apsurdno da je ovogodišnji proračun zapeo upravo na Oružanim snagama BiH.

Pohlepni politički profiteri su izglasali zakonske propise o slanju nekoliko stotina pripadnika Oružanih snaga BiH u prijevremenu povoljnu mirovinu kojima su pred prošlogodišnje listopadske izbore željeli pridobiti njihovu naklonost. To je, međutim, toliko traljavo i površno urađeno, bez preciznog izračunavanja ekonomske opravdanosti i održivosti toga udomljavanja, da se ispostavilo kako bi povoljno umirovljenje koštalo državu ne milijun ili dva milijuna maraka nego nevjerojatnih 18 milijuna, kako su kasnije navodno izračunali u Predsjedništvu BiH.

Prevareni ljudi


Naime, državni Parlament je potvrdio kako državna blagajna mora entitetskim mirovinskim fondovima svakoga mjeseca uplaćivati taj enormni iznos za mirovine osoba koje su radile u državnoj instituciji. Koga briga što prevareni ljudi još ne dobivaju mirovine i što mnogi od njih prijete vješanjem i dolaze u stanje živčanoga rastrojstva, bitno je da su predlagači Niko Lozančić, Bakir Izetbegović i svi oni koji su digli ruke za neisplativi zakon u vlasti i da imaju sigurne i zavidne mjesečne prihode. Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je, na tragu politike svoje stranke i entiteta, stavio veto na ovogodišnji proračun i ne dopušta njegovo povećanje u odnosu na prošlogodišnji niti za jedan fening. 

Entitetski mirovinski fondovi očekuju prelijevanje novca s državne razine. Dok se to ne dogodi, nema isplata mirovina. Poigravanje s ljudskim sudbinama, dostojanstvom i treniranje strpljenja je moguće samo u državi u kojoj lideri sjedaju za isti stol na jubilarnu godišnjicu od održavanja nacionalnih izbora. Možda bi sada prevareni bivši pripadnici Oružanih snaga najradije sebi odsjekli ruku s kojom su izabrali te političke barabe, ali nikakve tragične scene ne bi uznemirile naše političke "debelokošce". Što li se tek može dramatičnoga očekivati oko proračuna za sljedeću godinu?! Upozoravajući su trenuci da tendere za nabave treba već dogovarati i raspisivati. Ministri i rukovodeći dužnosnici u drugim institucijama bježe od te odgovornosti jer ne znaju tko će i na kojoj poziciji biti u novoj državnoj vlasti. Bez novoga Vijeća ministara doista se mnogima loše piše.

Piše: I. Marić / Dnevni list