Skandal tjedna: Privatno-javno partnerstvo SDP-a i "Revicona"

Brojna svita SDP-ovih funckionera sa svih razina vlasti, garnirana s ponekim pripadnikom iz ostalih stranaka Platforme, sjatila se proteklog vikenda u Neum, na simpozijski vašar koji je o državnom trošku za privatni interes organizirala revizorska kuća Revicon. Da, riječ je upravo o „onom Reviconu" čiji se vlasnik Marin Ivanišević spominjao u poznatoj aferi „Reket". Nismo posve sigurni kakvu je ulogu imao Ivanišević u sudski neraščićenoj aferi „Reket", no njegova organizacija simpozija u Neumu za SDP-ove aktiviste ima sve atribute organiziranog reketa.

Piše: Asim Metiljević:Slobodna Bosna

Naravno da Revicon nikoga nije niti je mogao prisiliti da sudjeluje na stručnom simpoziju u Neumu, ali u vrijeme masovnih kadrovskih čistki koje provodi SDP, sumnjamo da je bilo puno odvažnih državnih službenika koji su se usudili odbiti poziv Reviciona. Tim prije što su moderatori nekih tema bili sve sami prvaci SDP-a: Željko Komšić, Nermin Nikšić, Mirza Kušljugić, Hamdija Lipovača, Sead Čaušević, Fikret Musić...


Sudjelovanje na simpoziju nije bilo obvezno, ali oni koji su sudjelovali bili su obavezni uplatiti kotizaciju na žiro-račun Ivaniševićeve privatne tvrtke Revicon. Sudionici su razvrstani u tri grupe: za redovne pretplatnike Reviconovih izdanja kotizacija je bila 270 KM, a za one koji to nisu - 290 KM. Svi ostali posjetitelji, koji su samo slušali predavanja ali nisu pokazivali interes za Reviconova izdanja, kotizacija je iznosila 240 KM.


Troškove trodnevnog boravka u hotelu Neum i troškove prijevoza snosili su sudionici simpozija, odnosno organizacije koje su ih poslale u Neum na „stručno usavršavanje". Gdje su se naprimjer mogli upoznati s „računovodstvenim standardima financijskog izvještavanja za mala i srednja poduzeća" ili pak s „revizorovom procjenom vremenske neograničenosti poslovanja subjekta", ali i s „modifikacijama mišljenja u izvještajima eksternog revizora"- da spomenemo samo neke od tema koje su najviše zaokupljale pažnju sudionika simpozija.

 

Ivanišević se postarao da se sudionici simpozija opuste i razonode nakon iscrpljujućeg rada: moderator večernjih tema bio je folk-pjevač Miroslav Ilić!