SKANDAL Kako je mlada političarka ostala bez svega, morat će vratiti ogroman novac

Ne stišava se skandal oko načelnice Lovreća Anite Nosić koja je preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu i mijenjala prebivalište, piše Slobodna Dalmacija.

O njezinu slučaju Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je otvorilo predmet, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja slučaj prijavljuje DORH-u.

- Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu - potvrdili su nam iz Ministarstva graditeljstva.

Nepromišljena kupnja i promjena prebivališta mogla bi skupo stajati mladu HDZ-ovku od koje su već ruke digli i najviši stranački dužnosnici.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je kako je u slučaju načelnice napravljen niz propusta te da i stranka ima što o tome reći, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić također je poručio kako je neprimjereno da se pokušava izvrnuti jedan sjajan model u kojem mladi ljudi mogu kupiti stanove.

- Da to na kraju završi u ovakvoj aferi, za mene je to neprihvatljivo. Vjerujem da će o tome odlučivati nadležna stranačka tijela - komentirao je slučaj Bačić.

Budući da je prijavljivala i odjavljivala prebivališta, više ni u HDZ-u ne znaju koja bi joj organizacija mogla izreći sankcije - splitsko-dalmatinska ili zagrebačka. Prema registru birača, od prosinca 2018. do lipnja 2019. godine bila je upisana u registar birača na adresi u Zagrebu, a od 11. lipnja opet u Lovreću.

Predsjednik županijskog HDZ-a iz Splita Ante Sanader kazao nam je jučer kako će pričekati da završi postupak oko utvrđivanja prebivališta, koji je pokrenulo Ministarstvo uprave, te da će nakon toga odlučiti što dalje.

- Daljnji postupci ovise o tome što će utvrditi inspekcijski nalaz Ministarstva uprave - veli Sanader.

HDZ-ova dužnosnica zasigurno će ostati bez načelničkog mandata, no još se ne zna hoće li morati vratiti plaću koju je dobivala zadnjih 14 mjeseci otkad je promijenila prebivalište.

Četrnaest mjeseci

U imovinskoj kartici navela je da prima neto plaću od 7401 kunu, što znači da bi za 14 mjeseci morala vratiti oko 150 tisuća kuna bruto.

Zakon o lokalnim izborima vrlo je jasan što se tiče dana prestanka načelničke funkcije, no različita su tumačenja oko toga treba li Nosić vratiti primljene plaće.

U mandatu SDP-ova ministra uprave Arsena Bauka također je otkriven jedan slučaj načelnika koji je promijenio prebivalište, a nastavio je obnašati dužnost. Radilo se o načelniku Kistanja Slobodanu Rončeviću koji nije vratio primljene plaće.

- Mi smo tada također razmišljali što činiti, no kako se radilo o samo dva mjeseca, odlučili smo da nećemo poništavati odluke koje je on donio. Utvrdili smo prestanak mandata i raspisali izbore. Što se tiče prestanka mandata, Zakon je striktan, a za ostalo se može primijeniti Europska konvencija o lokalnoj samoupravi - kaže Bauk.

Za profesora Ivana Koprića, stručnjaka za upravu i lokalnu samoupravu, nema nikakvih dilema. On tvrdi kako Anita Nosić treba vratiti i primljeni novac.

72.000 eura na naplatu

- Ako ona to ne želi napraviti sama, onda Općina Lovreć iz čijih je sredstava isplaćena njezina plaća to može tražiti sudskim putem - objašnjava Koprić, komentirajući kako Europska konvenciju o lokalnoj samoupravi nema veze s time.

U slučaju načelnika iz Kistanja odmah su raspisani izbori, no Koprić smatra kako ovdje to neće biti potrebno.

- Lokalni izbori su u svibnju 2021., tako da ne vidim potrebu da mještani Lovreća sad izlaze na izbore, pa opet za godinu dana.

Umjesto načelnice općinu može do izbora voditi njezin zamjenik - mišljenja je profesor Koprić.

Što se tiče kupljenog stana u Zagrebu, Ministarstvo graditeljstva i dalje inzistira na dospjeću ostatka kredita na naplatu. Već dvije godine ona je plaćala polovicu rate svakog mjeseca, dok je druga polovica subvencionirana iz državnog proračuna, za što je dosad otišlo oko 46.000 kuna. Ostatak glavnice kredita je 72.000 eura. To bi joj sada moglo odmah doći na naplatu.

Podsjećaju kako je subvencioniranje stambenih kredita mjera pomoći Vlade kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita.

Temeljni cilj mjere je pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma. Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove, tvrde, potpuno im je neprihvatljivo.

- Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata - izjavio je ministar Predrag Štromar, piše Slobodna Dalmacija.