SIPA i Tužiteljstvo zatrpani prijavama; Varalo se i u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li se moglo sačekati s potvrđivanjem rezultata izbora dok se ne ponove izbori za Skupštinu HNŽ-a, predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić je kazala da, cijeneći praksu ove institucije i zakonsku odredbu koja kaže da SIP donosi odluku o potvrđivanju rezultata za svaku izbornu razinu, nisu vidjeli nikakvog razloga da rezultate ne potvrde za razinu za koju je to nesporno.

„Tako se radilo i 2004. kada smo također poništavali izbore i to za cijele izborne jedinice", kazala je Hadžiabdić, dodajući da se vrlo često manipulira o rokovima za potvrđivanje rezultata.

Istaknula je da praksa u ovoj zemlji pokazuje da su rezultati izbora 2002. potvrđeni 40. dan nakon izbora, 2004. 36. dan nakon izbora, 2006. 27. dan, a 2008. i 2010. 30. dan.

Upitana zašto se na pet mjesta u Čapljni ponavljaju izbori samo za Skupštinu HNŽ-a, a ne za sve razine vlasti, Hadžiabdić je kazala da je zakon vrlo precizan, „možemo ponoviti izbore samo ako su nepravilnosti koje su se dogodile na biračkim mjestima, istovremeno utjecale na dodjelu mandata".

Predsjednica SIP-a je kazala da su imali indicija o mogućim zloporabama izbornog prava još i prije izbora.
Po njenim riječima, ovo je došlo do izražaja u Goraždu, Bosanskom Brodu, Drvaru, u Gradačcu i Pelagićevu.

„Sve ove slučajeve smo proslijedili Tužiteljstvu, jer je naprimjer u Goraždu 186 birača registrirano da glasa putem pošte prema evidencijama koje smo dobili iz inozemstva, a onda smo ustanovili da 88 osoba stanuje u Goraždu i da se nikada nisu prijavili da glasaju putem pošte nego je to učinio netko za njih. Zbog svega ovoga smo radili provjere u glavnom centru za brojanje i nastojali omogućiti biračima koji su u BiH da glasaju putem nepotvrđenih listića kad se radilo o ovakvom tipu glasača, a da zaustavimo njihove glasačke pakete koji bi stigli iz inozemstva", pojasnila je Hadžiabdić.

Po njenim riječima, ova institucija donijela je devet zaključaka o upućivanju određenih predmeta Tužiteljstvu, a radi se o Goraždu, Bosanskom Brodu, Gradačcu, Pelagićevu i Drvaru zbog navedenih situacija.

„Imamo sumnje da se radi o povredi slobode opredjeljenja birača, sumnjamo da ima elemenata tog krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, a i novčana kazna", kazala je Hadžiabdić.

Nadležnom tužiteljstvu smo, dodala je, dostavili prijavu vezanu za sumnje da je počinjena izborna prevara od službenika u glavnom centru za brojanje, jer je izgleda pokušao krivotvoriti jedan od obrazaca o rezultatima izbora.

„Tu su i slučajevi iz Čapljine, a isto tako i izjava jednog posmatrača jednog političkog subjekta da ima saznanja da je u Laktašima postojala tiskara u kojoj su dotiskivani glasački listići. I ovaj predmet je proslijeđen Tužiteljstvu i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu", kazala je predsjednica SIP-a.

Govoreći o žalbama i progovorima koji su uslijedili vezano za povrede na biračkom mjestu i u postupku utvrđivanja rezultata, dakle zahtjevima za ponovno brojanje, kazala je da su dobili 231 prigovor, žalbu, zahtjev.

Uloženo je 30 žalbi, 24 je Sud odbacio, a šest je uvažio tako da postotak potvrđenih odluka od SIP-a u ovom razdoblju iznosi 97 posto, kazala je Hadžiabdić.

Po njenim riječima, ovi izbori su proračun institucija BiH koštali osam i po milijuna KM.

Hadžiabdić je navela i niz inovacija koje su uvedene u izborni proces, među kojima je i to da su po prvi put sve sigurnosne agencije uključene u osiguranje papira za tiskanje glasačkih listića i nadgledale su proces tiskanja, jer je želja bila spriječiti bilo kakve malverzacije u vezi s ovim procesom.

Ona je istaknula i to da su prvi put ostvarili blisku suradnju s Tužiteljstvom BiH u smislu stalne razmjene informacija.

„Redovno ćemo se sastajati svakih mjesec do dva kako bi pratili što se događa s ovim slučajevima koje smo proslijedili Tužiteljstvu BiH", kazala je.

Na ovim izborima smo, kazala je Hadžiabdić, prvi put vršili uvid u nevažeće listiće i to za sav glasački materijal koji je prebrojan u glavnom centru za brojanje.

„Ovdje ne mislim samo na ono što smo naredili po službenoj dužnosti vezano za glasanje u zemlji, vršili smo uvid u sve što je stiglo putem pošte, putem mobilnih timova, nepotvrđenih glasačkih listića, u odsustvu, i sve ono što se ponovo brojalo. Na ovim izborima smo vršili ponovno brojanje na najvećem broju biračkih mjesta nego ikada do sada", kazala je Hadžiabdić.

Šef Misije OSCE-a u BiH

Ambasador Gary D. Robbins, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je pozdravio ratifikaciju
rezultata Općih izbora i čestitao Središnjem izbornom povjerenstvu na uspješnoj provedbi ovih važnih izbora.

"Povjerenstvo, koju predvodi predsjednica Irena Hadžiabdić, svoje zadatke obavila je na djelotvoran, transparentan i profesionalan način," rekao
je Robbins. "Misija OSCE-a je spremna i dalje pružati podršku značajnom radu SIP-a."

Ratifikacija odluke ne obuhvaća rezultate izbora za Skpuštinu Hercegovačko-neretvanske županije, u kojem će 7. studenog biti
održani novi izbori za županijsku razinu vlasti. Robbins je podržao odluku SIP-a da ratificira ostale rezultate, imajući u vidu sveukupne
odgvornosti Povjerenstva.

Robbins također želi čestitati svim strankama, koalicijama i nezavisnim kandidatima koji će sada predstavljati građane na državnoj, entitetskoj
i županijskoj razini vlasti, dodajući:

"Sada je na vama da se okupite i razgovarate o ispunjenju želja onih koji su glasali za vas, o vladajućim koalicijama, i o postavljanju kompetetnih kandidata na ministarske
pozicije. Zato urgiram na vas da brzo reagirate kako biste riješavali goruće potrebe i probleme građana Bosne i Hercegovine."

dnevnik.ba