SENAT: Referendum zasad nije potreban

"Postignut je i politički i pravi cilj da se problem lošeg pravosuđa na nivou BiH podigne na najviši nivo, a to je EU", ustvrdio je senator Miroslav Mikeš.

On tvrdi da je i EU "shvatila da se ovdje radi o jednom objektivnom problemu na koji ukazuje RS".

Za senatore je važno što je Ashton došla u Banju Luku, a Dodiku, koji će 31. svibnja predložiti Skupštini RS-a stavljanje van snage odluke o referendumu predložili su i nekoliko zaključaka.

"Predložili smo da se 'zastane' s referendumom, za sada. Sačekaće se ishodi razgovora o struktuiranom dijalogu o pravosuđu u BiH, koji počinje 6. lipnja u Banjoj Luci, a ukoliko budu povoljni rezultati, onda nema potrebe za zakazivanje bilo kakvog referenduma o ovom pitanju", naveo je on.

Stav tog savjetodavnog tijela je ipak da Narodna skupština RS-a "ostaje kod svog stava da je stanje pravosuđa u BiH neodrživo i da se mora izvršiti reforma te da parlament smatra da je pravo na referendum, najviše moguće demokratsko pravo".

I senator Aleksa Buha je ustvrdio da se ovim "nije doveo u pitanje referendum", ali da povodom problema na koje je RS ukazivala u radu Suda i Tužiteljstva BiH, nije neophodan, nakon sastanka Dodik-Ashton .

"Ne budu li ovi razgovori donijeli razultate onda će biti aktiviran referendum", tvrdi on.

Senatori su odbacili kao neprihvatljive najave formiranja vrhovnog suda BiH, jer bi time, kako tvrdi Mikeš, bila eliminirana snaga sudske vlasti na nivou entiteta u drugostepenim postupcima.

Novinarima se nije obratio entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji je predsjedavao sjednicom Senata.

Fena