SDS: Dodik je nedosljedan!

sds, Milorad Dodik, SNSD

Ova stranka konstatira da je sada jasno da će proces koji se naziva ''strukturalni dijalog'' konačno dati “legitimitet nametnutim pravosudnim institucijama na nivou BiH, što je suprotno ishodu koji je zacrtan nesuđenim referendumskim pitanjem: "Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno one o Sudu i Tužiteljstvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentu BiH?''. 

Nasuprot zaključcima Narodne skupštine RS-a od 13.travnja, kojima se ograđuje od Suda i Tužiteljstva BiH, njihov rad ocjenjuje kao selektivan, pravno neutemeljen i generator širenja mržnje u BiH, na osnovu izjava komesara za proširenje EU Štefana Filea nedvosmisleno se može zaključiti, smatra SDS, da EU ne prihvata nikakav razgovor o njihovom postojanju i radu. 

Podsjetimo da je File decidirano ocijenio da su '' pravosudne institucije na nivou BiH dale veliki doprinos u vladavini prava,'', da su ''usaglašene  s europskim standardima'', i naglasio da je ''važno da se njihovo funkcionisanje ne dovodi u pitanje''. 

SDS naglašava da predsjednik RS-a Milorad Dodik, suprotno stavovima Narodne skupštine RS-a, u jučerašnjoj izjavi ne osporava potrebu postojanja sudskih institucija na nivou BiH. 

“Umjesto revizije postojanja ovih institucija, jučer su se pojavili zahtjevi za osnivanje vrhovnog suda BiH, zbog čega upozoravamo da Srpska demokratska stranka neće prihvatiti podvalu da se uspostavi drugostepeni sud kako god se on zvao”, navodi se u saopćenju ove stranke. 

Podsjeća i na nedosljednost predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je tvrdio da '' ne može i neće razgovarati s Vladom Federacije BiH, koja je nelegalna i nelegitimna", a onda je jučer sjeo za isti sto s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom i ministrom pravosuđa Federacije BiH Zoranom Mikulićem da zajedno sa njima rješava pitanja od najvišeg značaja za RS, i preispituje ulogu Suda i Tužilaštva BiH.    

Fena