SDP-ova kadrovska križaljka:drugarice i kumovi

Lideri stranaka Platoforme nemaju toliko rodbine, prijatelja, susjeda, stranačkih simpatizera.... koliko je ih potrebno da popune upražnjena mjesta nadzornih, upravnih odbora javnih poduzeća, fakulteta...

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) posljednjih nekoliko mjeseci pokazuje da je prioritet u radu izvršnih vlasti na svim razinama u FBiH rješavanje kadrovskih križaljki. Na sceni su trenutno agresivne kampanje smjenjivanja i imenovanja podobnih rukovodećih kadrova u državnim institucijama i atraktivnim javnim kompanijama.

Da SDP želi ući u svaku javnu instituciju i instalirati podobne kadrove pokazuje i primjer imenovanja Amine Huseinbegović-Čengić na mjesto predsjednice Upravnog odbora Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo održanoj 23. srpnja ove godine kantonalni premijer Fikret Musić amenovao je imenovanje Huseinbegović-Čengić na ovo mjesto, a kako saznaje Slobodna Bosna, čitava SDP-ova mašinerija radila je kako bi se na ovu poziciju progurala Huseinbegović-Čengić, koja je inače veoma bliska (navodno je kuma u drugom njegovom braku) prvom čovjeku SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

NEISPRAVAN JAVNI OGLAS
Kantonalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u veljači je raspisalonatječaj za izbor predsjednika na ovu poziciju, nakon što je predsjednica UO Nerfida Žiga podnijela ostavku. Ovaj oglas podešen je kako bi se omogućilo da Huseinbegović-Čengić bude izabrana ovu poziciju.

Natječaj raspisan za imenovanje upražnjenih pozicija u nadzornim i upravnim odborima visokoškolskih ustanova nije bio ispravan, jer je u oglasu stajalo da je upražnjeno mjesto predsjednika Upravnog odbora kao predstavnika osnivača, odnosno Vlade Kantona Sarajevo.

Zbog toga je reagirao i dekanat Stomatološkog fakulteta tražeći da se ispravi navedeni natječaj i da se umjesto riječi predstavnik osnivača stavi predstavnik uposlenika, ali oglas nikada nije ispravljen. Prema Odluci o standardima i kriterijima za imenovanje predsjednika i članova Upravnih i nadzornih odbora visokoškolskih ustanova Univerziteta u Sarajevu, UO broji pet članova. Od toga se tri člana biraju iz reda osnivača, odnosno Vlade KS, a dva iz reda uposlenika te ustanove. S obzirom da je Žiga spadala u drugu kategoriju, natječaj je morao biti raspisan za prijam predsjednika UO iz reda uposlenika.

Međutim, problem je bio što Huseinbegović-Čengić, koja ima zvanje docenta, na taj način nije mogla konkurirati. Član UO iz reda uposlenika može biti samo netko tko u toj ustanovi radi na neodređeno vrijeme i ima puni fond radnih sati.

Huseinbegović-Čengić nije ispunjavala taj uvjet, s obzirom da se prema Zakonu o visokom obrazovanju KS docent bira na razdoblje od pet godina, odnosno na određeno vrijeme. Stoga je jedini način da se ona postavi na ovu poziciju bio da se raspiše natječaj za prijam na mjesto predsjednika UO ovog fakulteta iz reda osnivača. Huseinbegović-Čengić se prijavila na natječaj te je izabrana na ovu poziciju, zbog čega UO ove ustanove sada ima četiri člana ispred osnivača te jednog iz reda uposlenika.

Ovo nije prvi put da se krše zakonski propisi kako bi se Lagumdžijinoj favoritkinji (kumi?) omogućio nesmetan akademski napredak. Huseinbegović-Čengić prošle je godine izabrana u zvanje docenta iz oblasti dječije i preventivne stomatologije, no kantonalna inspekcija je poništila taj izbor. Utvrđeno je da on nije zakonit jer u tom trenutku uopće postojala potreba za tim kadrom. Rješenje o poništenju njenog izbora u zvanje docenta upućeno je kantonalnom ministarstvu obrazovanja kao drugostupanjskom organu.

Iako je zakonski rok istekao, Ministarstvo se nikada nije očitovalo o ovom predmetu. Rješenje je poslato Stomatološkom fakultetu, koji ga je morao ispoštovati i poništiti čitav natječaj. To nije učinjeno, zbog čega su uslijedile sankcije. Fakultet je kažnjen s 5.000 maraka zbog nepoštivanja rješenja inspekcije.

Rješenje nikada nije stavljeno ni na dnevni red Upravnog odbora Stomatološkog fakulteta. S obzirom da dnevni red pravi predsjednik UO, zbog toga će Huseinbegović-Čengić morati sama pokrenuti raspravu o vlastitim malverzacijama. Teško je povjerovati da će to ona ikada i učiniti.

Ovo je samo jedan od brojnih primjera instaliranja podobnih kadrova te bližnje i daljnje rodbine članova SDP-a, ali i ostalih potpisnika Platforme. Naime, posljednjih dana javnost potresaju zapanjujuće informacije o nepotizmu prilikom imenovanja podobnih kadrova u upravne i nadzorne odbore.

Tako je premijer FBiH Nermin Nikšić na mjesto v.d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom poduzeću Autoceste FBiH postavio svoga brata Mirsada Nikšića kome je ranije bilo namijenjeno mjesto u Upravi Elektroprivrede FBiH. Za v.d. financijskog direktora u poduzeću Autoceste FBiH postavljen je i Ivan Šakota, zet potpredsjednika Vlade FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Šakota je ranije postavljen i za predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH.

REVICON RASADNIK KADROVA
Nikšićev brat Mirsad do sada je radio u konsultantskoj kući Reviconu, čiji je vlasnik Marin Ivanišević, visokopozicionirani kadar SDP-a i (ne)formalni šef financija Vlade Federacije. Treba spomenuti i da je Nikšićeva vlada prije nekoliko mjeseci za člana Nadzornog odbora Naftnih terminala FBiH imenovala Milana Dmitrovića, također uposlenika Ivaniševićevog Revicona. U isti Nadzorni odbor imenovan je i Zvonimir Šušnjar, šura predsjednika HSP-a Zvonka Jurišića. U Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH ušli su i Kemal Sikirić te Sanel Buljubašić, SDP-ov kandidat za načelnika općine Srebrenik.

Za člana Upravnog odbora Filozofskog fakulteta imenovan je i Goran Behmen, sin gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, nakon što je ta pozicija ostala upražnjena zbog smrti Halila Bjelaka. Ambiciozni „politički analitičar" Reuf Bajrović, kadar sarajevske Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije - ACIPS (ma što to značilo, a ne znači ništa!) postavljen je za člana NO Fabrike duhana Sarajevo, nekoliko dana kasnije i na istu dužnost u Razvojnoj banci Federacije BiH, gdje je podnio ostavku zbog mogućeg sukoba interesa.

Navodno, Bajrović je „pucao" na mjesto ministra vanjskih poslova BiH, ali kada je Lagumdžija vidio da Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, želi tu poziciju za čovjeka iz reda srpskog naroda, prvi čovjek SDP-a Bajrovića ugurao je na poziciju člana NO FDS-a. Bajrovićev blizak suradnik Haris Abaspahić, član odbora Centra za politike i upravljanje (još jedna nevladina SDP-ovska kadrovska baza), postao je savjetnik federalnog premijera za financije i europske integracije, te član radne grupe kojoj je zadatak da napravi prijedloge operativnih planova Vlade FBiH. Na istu je dužnost imenovan i Jasenko Muharemagić i to na mjesto Nikšićevog savjetnika, za međunarodne i odnose s međunarodnim financijskim organizacijama.

Daleko od očiju javnosti, ovih je dana na sceni žestoka kampanja smjene rukovodećih kadrova i u zdravstvenim institucijama Unsko-sanskog kantona koji nisu članovi SDP-a. Najekstremniji takav slučaj bio je u Bosanskoj Krupi, gdje je s mjesta direktora tamošnjeg Doma zdravlja smijenjen ugledni liječnik Emsud Zulić. SDP je na njegovo mjesto instalirao predsjednika svoje općinske organizacije u ovom gradu, doktora Muhidina Šertovića. On je bio na izbornoj listi SDP-a BiH za ulazak u Parlament FBiH i dobio najviše glasova, 2.255, dok je njegova stranka pobijedila u ovome gradu.

Zulića su dugo pritiskali da se sam povuče i podnese ostavku, no on je to odbijao, jer je napravio dobre rezultate u svom radu. Dom zdravlja dugovao je oko milijun KM za plaće uposlenim, ali su vlastitim naporima to sanirali i smanjili dugovanje na 290.000 maraka. Zulić je uporno odbijao pozive za ostavku, sve dok jednoga jutra, kada je krenuo na posao, zataknuto za brisače svoga automobila, nije našao prijeteće pismo.

I premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača potrudio se da njegov otac Nurija dobije poziciju v.d. direktora Elektrodistribucije Bihać. Osim što je ovo još jedan očiti primjer nepotizma, treba napomenuti da Nurija ima 65 godina, te da je do 2008. već vodio ovo poduzeće.
Lijepi li su sarajevski fakulteti


MJESEČNE NAKNADE 150 KM

Članovi u upravnim i nadzornim odborima na sarajevskim fakultetima drže kontrolu nad tim visokoškolskim ustanovama, ostvaruju puni utjecaj na odluke o svim važnim pitanjima, a osim plaća koje primaju na redovnim poslovima, za ova članstva mjesečno dobivaju između 130 i 150 maraka naknada.

(Slobodna Bosna)