SDP optužio Izborno povjerenstvo da pomaže HDZ-ovima

Mi u SDP-u ne pristajemo na to i u okviru institucija sustava borit ćemo se svim pravnim i političkim sredstvima da se što prije, u skladu s važećim pravnim propisima, uspostavi legalna vlast na svim razinama, priopćenoe je danas iz SDP-a.

Ukoliko Središnje izborno povjerenstvo BiH ne dodijeli mandate novoizabranim zastupnicima, te ne postupi onako kako Izborni zakon i Zakon o upravnom postupku FBiH nalažu, SDP najavljuje da će u potpunosti podržati zastupnike koji podnesu žalbu Apelaciskom odjelu Suda BiH.

Dodaju da s potpisnicima programske platforme nastavljaju dalje aktivnosti na uspostavljanju zakonodavne vlasti.

Podsjećamo, dio zastupnika u Domu naroda FBiH okupio se 28. siječnja kako bi, kako su objasnili, pozvali skupštine Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Hercegbosanske županije da u roku od deset dana izaberu svoje zastupnike, upozorivši da će u slučaju ignoriranja ovog poziva pristupiti konačnom konstituiranju Doma u sadašnjem kapacitetu.

Središnje izoborno povjerenstvo ranije je upozorilo Parlament FBiH da se još nisu stekli zakonom propisani uvjeti za održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda.

S druge strane, predstavnici HDZ-a i HDZ-a 1990 ocijenili su da pokušaj konstituiranja Doma naroda bez većine legitimnih zastupnika hrvatskog naroda predstavlja pokušaj formiranja vlasti na silu i grubo kršenje zakona i Ustava Federacije.

bitno.ba