SDP o podjeli Mostara: SDA i HDZ bore se za novac i moć

Titov most u Mostaru
Titov most u Mostaru
Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić istaknuo je da, vodeći se principima koji su zacrani u Statutu grada Mostara, SDP predlaže rješenje da u članu 19.4 Izbornog zakona BiH ostane gradska lista, kako je presudio i Ustavni sud, a u dijelu izbornih jedinica da se iz svake bira po jedan vijećnik iz tri konstitutivna naroda.

On je naglasio da se mora zadovoljiti i princip da se sa gradske izborne jedinice i gradske liste bira minimalno jedan član gradskog vijeća iz reda ostalih.

Perić podsjeća da je Ustavni sud presudio da su birači iz središnje zone grada onemogućeni u ostvarivanju svojih biračkih prava, pa SDP predlaže da birači iz ove zone imaju mogućnost izbora za koju od šest izbornih jedinica da se opredijele i ostvare svoje biračko pravo, kao što ih imaju građani iz ostalih izbornih jedinica.

"Smatramo neprihvatljivim bilo kakvo vraćanje na prijelazni statut grada Mostara i bilo kakvo novo crtanje granica i stvaranje općina iz ekonomskih i mnogih drugih razloga", rekao je Perić.

Predsjednik županijskog odbora SDP Hercegovačko-neretvanske županije Aner Žuljević istaknuo je da će SDP, ukoliko međunarodna zajednica ne predstavi svoje rješenje, uputiti svoj prijedlog na adrese koje su obavezne implementirati odluku Ustavnog suda i svim političkim faktorima kako bi do 7. svibnja usvojili ove izmjene.

Generalni tajnik SDP-a BiH Svetozar Pudarić ocijenio je da se SDA i HDZ bore za novac i moć - tko će odlučivati gdje će se što graditi i kako će se to naplatiti. "Sve ostalo je bacanje prašine u oči ljudima i podizanje tenzija", rekao je Pudarić.

Na pitanje hoće li ovo utjecati na rekonstrukciju Vlade FBiH, Pudarić je rekao da "HDZ može ući u Federalnu vladu samo kada više ne bude 'platforme'".

Srna