SDP manipulira pozicijom građanske stranke, jer "švercuje" jednu nacionalnu crtu!

Velike kritike treba uputiti na to što je SDP nastojala, i godinama uspijevala u tome, da sebe prikaže kao stranku koja je iznad nekih dnevnopolitičkih igara, a sad se u te igre sama uplela. I to tako što je s jedne strane koristila pukotine dejtonskog modela, a s druge zato što ne prihvata kritiku za ono što je činila", rekao je Puhovski.

On je za "Glas Srpske" rekao da se postavlja pitanje da li oni koji sabotiraju sastav vlasti rade direktno protiv dejtonskog ustava ili je to slučajni rezultat.

"Ali, činjenica je nedvosmislena. A ta je da to dovodi do nepovjerenja u ustavni model i da pokazuje da taj model treba promijeniti. Jer tu se ne radi samo o pojedinačnim ili stranačkim igrama, nego o modelu koji sve mogućnosti širom otvara", rekao je Puhovski.

On je ocijenio kako će paraliza u formiranju vlasti na zajedničkom nivou BiH trajati dok se ne postigne dogovor ili dok se ne pojavi to da ljudi sami traže formiranje vlasti, onako kako se to desilo u Belgiji.

Na pitanje kako vidi to što SDP kritizira način vođenja politike Hrvatske prema BiH, dok istovremeno lider SDP-a Zlatko Lagumdžija nekritički prihvata stavove predstavnika Turske, Puhovski je rekao da je to stvar stranačke taktike i da ne vidi potrebu da se to sada mnogo kritizira, ali da će kad-tad netko o tome na izborima reći šta treba.

Govoreći o javnom RTV servisu Federacije BiH i to što se u pojedinim emisijama te TV predstavnici srpskog i hrvatskog naroda etiketiraju kao fašisti, Puhovski je rekao da onaj tko smatra da netko zastupa fašističke stavove treba da ode u prvu stanicu policije i da ga prijavi, a ne da ga psuje preko televizije.

"To je protivzakonito, jer je fašizam zakonom zabranjen i u BiH. U principu sam protiv takvog kritiziranja, a o toj TV ne mogu ništa da vam kažem, jer je ne gledam", rekao je Puhovski.