SDP loše kadrove prošle vlasti mijenja gorim

Zlatko Lagumdžija, BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, kadrovi, socijaldemokracija, SDP BIH, Travnik, SDP BIH, krađa, Tuzla, zrakoplov, SDP BIH, platformaši, vlast, SDP BIH, Slobodan Vasković, država za čovjeka, HT Eronet, SDP BIH, nepotizam, Zlatko Lagumdžija
Trenutna im je preokupacija stvaranje zakonskih pretpostavki za već pripremljena kadrovska potčinjavanja, discipliniranja i čistke u istražnim organima i upravama FBiH.

Za potčinjavanje i discipliniranje za sada «neposlušnog» direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača zadužen je poznati SDP-ov policajac koji trenutno obnaša dužnost ministra unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, a za stvaranje zakonskih pretpostavki za kadrovske promjene na čelu Finansijske policije i Porezne uprave FBiH zaduženi su premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i pomoćnik federalnog ministra finansija za pravne poslove Tihomir Ćurak.

Inače, Ćurak je bh. javnosti poznat kao jedan od sudionika afere Am Šped u kojoj je proračun FBiH bio oštećen za 1,7 milijuna KM. Novčana sredstva poreskih obveznika su nezakonito, voljom sedam vladinih službenika i jednog bankarskog činovnika, prešla u džep Mirka Anića, vlasnika i direktora firme „Am Šped" iz Orašja. Potom je jedan dio novčanih sredstava završio u Grazu, na računu firme Sicurex INC, čije je sjedište u američkoj državi Deleware, dok je drugi dio Anić navodno predao u ruke jednom od suvlasnika spomenute firme, Zagrepčaninu hercegovačkog porijekla Tinu Brali. Podsjećanja radi, u jeku afere „Am Šped" Zlatko Lagumdžija se na terasi sarajevskog hotela Holiday Inn sastao i razgovarao sa Tinom Bralom.

Drugi SDP-ovac, koji je kao tadašnji direktor Carinske uprave FBiH bio jedan od učesnika afere „Am Šped", Slavko Sikirić, već je instaliran na poziciju ministra unutrarnjih poslova Srednjobosanske županije. No, vratimo se Tihomiru Ćurku koji je od 2002. do 2010. bio revnosni izvršitelj zapovjedi HDZ-ovih ministara financija Dragana Vrankića i Vjekoslava Bevande. Ovaj novopečeni SDP-ovac iz Livna je za svoju poslušnost nagrađen unosnim članstvom u Nadzornom odboru Union banke i pozicijom predsjednika Odbora za reviziju Bor banke.

(Mirsad Fazlić/SB)