SDP je kažnjen na lokalnim izborima, a vrlo su skromni dometi vlasti predvođene SDP-om

Zlatko Lagumdžija, mujo, Boris Dežulović, SDP BIH, platformaši, poraz, nihad imamović, sdpbih, osveta, SDP BIH, Hrvati u BIH, majorizacija, SDP BIH, kongres sarajevo, Zlatko Lagumdžija, sdu bih, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP BIH, FTV, Zlatko Lagumdžija, snijeg, Sarajevo, Zlatko Lagumdžija, Zoran Milanović, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, slučajni prolaznik, Sejdić i Finci, dogovor, Zlatko Lagumdžija, Bojan Šunjić, kolumna, UDBA, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Emir Suljagić, SDP BIH, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija političar, Zlatko Lagumdžija, Ivo Sanader, BIH

...izborima i kakvi su dosadašnji rezultati vlasti predvođene SDP-om. U samo nekoliko mjeseci nakon održavanja parlamentarnih izbora na kojima je zabilježio najbolji izborni rezultat nakon rata, SDP je pretrpio četiri teška uzastopna poraza na izvanrednim lokalnim izborima u Federaciji BiH.

Piše: Asim Metiljević - Slobodna Bosna

Izuzev Bihaća, gdje je ponovno izabran načelnik iz SDP-a, u svim ostalim općinama koje su iz različitih razloga održale vanredne lokalne izbore (Srebrenik, Sanski Most, Odžak/Vukosavlje, Vogošća, Ilidža, Travnik) SDP je doživio potpuni fijasko. U pravilu, kandidati za općinskog načelnika iz SDP-a osvajali su upola manje glasova od pobjedničkog kandidata, a u dvije općine, Odžaku/Vukosavlju i Sanskom Mostu, pobjednička partija na oktobarskim parlamentarnim izborima nije se ni usudila istaknuti vlastitog kandidata za općinskog načelnika.

SKROMNI DOMETI SDP-ove VLASTI
Iako je u šest od sedam općina pobijedio kandidat SDA, bilo bi pogrešno izvesti zaključak kako je političko klatno krenulu udesno, budući da SDA „u kritičnom razdoblju" baš nimalo nije prednjačila u desnom populizmu. Dapače, prednjačila je u toleranciji, zagovaranju kompromisa, pa čak i u pretjeranom popuštanju, u skladu s Tihićevom političkom taktikom „korak po korak, ali uvijek naprijed".

Serija poraza SDP-a na lokalnim izvanrednim izborima posljedica je rastućeg nezadovoljstva birača postizbornom krizom u BiH kojoj se kraj ne nazire a koja je dobrim dijelom producirana u SDP-u.

Sjajan rezultat na listopadskim parlamentarnim izborima prije deset mjeseci SDP je ostvario na bespoštednoj, čak i brutalnoj kritici vladajuće petorke koja se, kako je govorio Lagumdžija, „nije u stanju no o čemu dogovoriti", ali još više na slatkorječivim obećanjima o izgradnju jake „države za čovjeka" i sveopćem preporodu i promjenama koje će nezaustavljivo krenuti čim SDP preuzme komandno mjesto. „Nas ne zanima raspodjela fotelja, nego isključivo raspodjela posla i odgovornosti", tvrdio je Lagumdžija pred parlamentarne izbore, i baš se u ovoj često ponavljanoj frazi krije cijela suština najdublje krize stvorene u BiH nakon rata.

RASPODJELA FOTELJA

Krenulo je naopako upravo zbog raspodjele fotelja, o čemu se najprije nisu mogli dogovoriti federalni izborni pobjednici, SDP i SDA, te dva HDZ-a, i zbog čega je već deset mjeseci blokiran izbor vlasti na državnoj razini. Više nitko, čak ni unutar SDP-a, ne spominje onaj dio fraze u kojem se spominje „posao" i „odgovornost", ali je itekako aktuelan dio fraze o podjeli fotelja. „Izvjesno je da nema dogovora dok se sve ne dogovori, pri čemu SDP-u pripada ili mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara ili Ministarstvo vanjskih poslova", ponovio je ultimativni stav SDP-a Damir Hadžić, najbliži suradnik šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije.

No, SDP-ovi birači nisu samo nezadovoljni neuspjehom Lagumdžije da okupi partnere koji će povesti zemlju putem obećanog preporoda, nego još i više izostankom opipljivih rezultata tamo gdje je SDP teškom mukom uspio formirati vlast, makar i sumnjivog legitimiteta, kao u slučaju Vlade Federacije BiH, te u nekoliko županija s većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Suprotno predizbornom obećanju, vlada SDP-ovog premijera Nikšića uglavnom je zaokupljena „podjelom fotelja" u državnim i javnim preduzećima. Kod „podjele posla" bila je puno manje aktivna, o čemu, pored ostalog svjedoči i potpuni zastoj u izgradnju autoceste, čak i na onim dionicama za koje su puno ranije osigurana kreditna sredstva i tehnička dokumentacija. Gradiliše Sarajevske obilaznice jednako je pusto kao i prije četiri mjeseca kada je formirana nova federalna Vlada, a ništa bolja situacija nije ni na ostalim dionicama, Zvirovići-Bijača, Vlakovo-Tarčin, Svilaj-Odžak, za čiju su izgradnju stvoreni svi preduvjeti. Trenutno se aktivna samo dva gradilišta - oba naslijeđena iz ranijeg razdoblja, prije dolaska platformaša na vlast.

EFIKASNA DESTRUKCIJA

SDP je demonstrirao zavidnu efikasnost kod blokiranja razvojnih projekata, no kada je dobio priliku za drukčiju vrstu angažmana, rezultati su bili neuporedivo bljeđi. Ekonomski poraz SDP-ove vlasti vidljiv je na svakom koraku: broj zaposlenih pada a nezaposlenih raste, priliv stranih investija je najmanji u posljednjih deset godina, kreditni rejting države lošiji je nego prošle godine, a po svoj prilici BiH će ostati i bez sredstava iz IPA fondova od oko 96 milijuna KM, kao i bez četvrte i pete tranše kredita MMF-a.

Riječju, SDP nije ispunio ni jedno od važnijih predizbornih obećanja, i to nikako nije moglo proći nekažnjeno na vanrednim izborima u nekoliko općina.

Lakalni izbori, uprkos svim svojim specifičnostima, ipak nisu izbori o komunalnim temama i na njima se u pravilu testira (ne)zadovoljstvo birača aktuelnom vlašću na svim razinama.

Poraz za porazom
SDP-OV KANDIDAT PONIŽEN U TRAVNIKU

Svjesni značaja lokalnih izbora, osobito u dvije sarajevske općine - Ilidži i Vogošći, kao i u Travniku, SDP je poduzeo opsežne predizborne pripreme ne štedeći ni vrijeme ni novac za reklamnu kampanju. Rezultati su međutim poražavajući: kandidat SDP-a na Ilidži zauzeo je tek treću poziciju sa skoro duplo manje glasova od kandidata SDA i oko 40 posto manje glasova od kandidata SBB-a! U Vogošći je kandidat SDP-a prošao nešto bolje, za pobjedu mu je nedostajalo „svega" 1.100 glaova, odnosno 15 posto, dok je u Traviku, gdje je SDP slavio pobjedu prije deset mjeseci, SDP-ov kandidat pretrpio ponižavajući poraz osvojivši tek trećinu glasova naspram kandidata SDA koji je osvojio dvotrećinsku podršku.

Državna vlast dogodine
DODIK SE SLAŽE S LAGUMDŽIJOM DA JE FBIH U KAOSU

„Vijeće ministara moglo bi biti formirano u rujnu", poručio je nedavno lider SNSD-a Milorad Didik, uz ciničnu opasku kako misli na rujan 2012. godine!

Komentirajući spekulacije kako lider SDP-a Zlatko Lagumdžija provodi plan „ekonomskog iscrpljivanja RS-a", Dodik je rekao da je RS i ekonomski i politički puno stabilnija od Federacije BiH „koja je u kaosu i prijeti joj bankrot".

Dodik kaže da se njegova ocjena o stanju u Federaciji BiH, „potpuno podudara s ocjenama čelnika SDP-a od prije nekoliko mjeseci" i da je takva ocjena čelnika SDP-a jedna od rijetkih s kojom se potpuno slaže.