SDP i SDA spremni uz pomoć Špirića zaobići SNSD i oba HDZ-a

Po ovom scenariju, za formiranje Vijeća ministara BiH bez SNSD-a potrebna bi bila koalicija vladajućih stranaka iz FBiH (potpisnice platforme SDP, SDA, NSRzB i HSP) s jednim zastupnikom PDP-a i tri SDS-a u bh. parlamentu. Nedostajući, peti glas bio bi glas dužnosnika SNSD-a Nikole Špirića, koji bi, iako je mandat u bh. parlamentu osvojio kao kandidat ove partije, prešao u nezavisne zastupnike i pridružio se koaliciji.

"Mi smo spremni razgovarati o ovakvoj koaliciji. Najefikasnije bi bilo da dvije entitetske koalicije naprave državnu koaliciju kako bi funkcionirali usklađenije. Ukoliko ne žele biti partneri iz RS da naprave takvu vlast, neka naprave bez nas. Ako nisu u stanju napraviti vlast bez nas i postoji spremnost gospode koju ste spomenuli (SDS, PDP i Nikola Špirić), mi smo spremni i ući u takvu vlast. I to je bolje nego današnji status kvo", kazao je Lagumdžija, istakavši da uskoro očekuje pregovore o formiranju vlasti na državnoj razini.

Halid Genjac podsjeća da za formiranje vlasti na razini BiH mora biti osigurana natpolovična većina od 22 zastupnika u Zastupničkom domu od ukupno 42. Napominje i da u toj većini ima entitetska većina, koja je u stvari trećina zastupnika iz oba entiteta. S obzirom na to da u Parlamentarnoj skupštini BiH ima 14 zastupnika iz RS, jedan zastupnik PDP-a, tri zastupnika iz SDS-a i Nikola Špirić, dovoljni su za entitetsku većinu i legalno formiranje Vijeća ministara BiH.

"Za formiranje vlasti potrebno je imati 22 zastupnika, od toga njih najmanje pet mora biti iz RS. Što se tiče SDA, ne postoji nikakva prepreka da se razgovara i o ovakvom formiranju vlasti. Mi smo uvijek za razgovor i ovo je pokazatelj da se može bez bilo koje opcije formirati vlast", kazao je Genjac.

Ni u SDS-u, koja ima koalicioni sporazum o zajedničkom nastupanju sa SNSD-om na državnoj razini, nemaju ništa protiv ovakve koalicije.

"Prema nekim informacijama, nakon najave SNSD-a o povlačenju svih srpskih kadrova iz institucija BiH ukoliko visoki predstavnik nametne neke odluke, Špirić je zbog neslaganja s tim najavio istupanje iz SNSD-a. Mi iz SDS-a smo za razgovor i da budemo dio političkog rješenja. Međutim, mislim da je još rano o tome govoriti pošto se ne zna koliko su ozbiljne Špirićeve namjere o napuštanju SNSD-a", kazao je Dragan Ćuzulan, generalni tajnik SDS-a, dok Špirićev komentar o najavi da napušta SNSD i priklanja se koaliciji SDA-SDP Nezavisne novine nisu uspjele dobiti.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, ističe da su za formiranje vlasti na razini BiH sedam mjeseci nakon održanih izbora, ključni SNSD i SDP.

"Ja nisam razgovarao o opciji ulaska u vlast bez SNSD-a. To su još spekulacije. Nažalost, sada ima 'važnijih' političkih pitanja koja se nameću, poput referenduma, i mislim da se o formiranju vlasti neće ozbiljnije govoriti do rujna", dodao je Ivanić.

Drago Kalabić, zastupnik SNSD-a u bh. parlamentu, nije želio komentirati moguće formiranje vlasti na državnoj razini bez njegove stranke.

"Nemam komentar jer su vijesti o istupanju Nikole Špirića iz SNSD-a glasine i izmišljotine", kazao je Kalabić.

Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH, smatra da su najave o koaliciji SDS-a, PDP-a i "platformaša" uz pomoć Nikole Špirića spekulacije.

"Mi smo za formiranje vlasti s legitimnim predstavnicima sva tri naroda. Ukoliko se formira takva vlast to je korak koji ovu zemlju vodi u nestanak", poručio je Čavara.