SDP BiH: Nije bilo tajnih razgovora SDP-a i HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH izjavio je danas u Mostaru da vjeruje da će se do kraja sljedećeg tjedna postići dogovor o vladajućoj većini i formiranju vlasti na svim razinama. Iako nije htio ulaziti u detalje, Čović je istaknuo da mu intenzivni pregovori koji su vođeni proteklih nekoliko dana, "a o kojima javnost ne zna ništa", daju razlog da bude optimist.

- Bilo bi dobro da je Čović rekao s kim je vodio "tajne razgovore". S obzirom na to da HDZBiH i HDZ1990 već više od tri mjeseca vrše blokadu uspostave vlasti u Federaciji BiH, bilo je korektno i ljudski prema građanima ove zemlje i svojim biračima da kaže s kim je vodio te razgovore i na osnovu čega iznosi takve stavove, kaže glasnogovornik SDP-a.

Što se tiče SDPBiH, Mašić je naglasio da je predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija jasno rekao na konferenciji za novinare prošlog tjedna da ukoliko se nastavi s opstrukcijama u izboru delegata za Dom naroda iz četiri županije, da će političke stranke koje su potpisale Platformu sazvati konstituirajuću sjednicu Doma naroda od izabranih delegata, te u skladu s Ustavom, zakonom i tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007. godine formirati Dom naroda i vlast u Federaciji BiH da bi se mogao usvojiti proračun do 31. ožujka.

- Nećemo dozvoliti da Federacija BiH upadne u kaos zbog neusvajanja proračuna do 31. ožujka i da sve ljude i cjelokupan sustav u BiH dovedemo u pitanje, što je očigledno nekome bio cilj, rekao je on.

Mašić je istakao da SDPBiH neće dozvoliti da se mirovine ne isplate, da se dovedu u pitanje plaće policajcima, obrazovanju, zdravstvu, upravi...

- Stoga, ukoliko oni i dalje odluče blokirati izbor delegata u ove četiri županije, naš odgovor će biti, kako je predsjednik Lagumdžija najavio, sjednica Doma naroda 3. ožujka. Što se i je li se u međuvremenu što promijenilo kod HDZ-a, treba pitati njih, rekao je glasnogovornik SDPBiH Damir Mašić.

FENA