SDP BiH koalira s ekstremnom desnicom HSP-om BiH i zaobilazi SNSD kao partnera

 ih je informirao o radikalnom i destruktivnom djelovanju SDP-a BiH koje destabilizira političku scenu u BiH. "Ključni momenat za formiranje vlasti desio se 20. prosinca i SNSD ovim putem izražava zaprepašćenje da je SDP BiH tog dana objavila koaliranje sa HSP-om, ekstremno desnom partijom u BiH što ozbiljno dovodi u pitanje dalji status SDP-a BiH u obitelji PES i SI", naveo je Radojičić u pismu.

On ističe da SDP neposredno poslije općih izbora u BiH, djeluje na stvaranju novih podjela u BiH i udaljavanju dvije socijaldemokratske partije od zajedničkog cilja, piše "Glas Srpske".

"Time se, takođe, u dijelu BiH zaobilazi SNSD kao partner u daljim procesima formiranja vlasti. Kao odgovor na ovakvu agresivnu politiku i isključivu želju za dominacijom SDP-a nad postizbornim političkim procesima u BiH, došlo je do novog grupiranja na političkoj sceni BiH i potpune neizvjesnosti za formiranje nove vlasti u BiH", naveo je Radojičić.

On je istakao da smatra neophodnim o svemu tome obavijestiti SI i PES kako bi one preispitale odnos prema SDP-u BiH zbog očiglednog destruktivnog djelovanja i zaprepašćujućeg izbora koalicionih partnera.

Radojičić je u pismu naglasio potrebu da poslije općih izbora u BiH održanih u listopadu informira PES i SI o postizbornim i stranačkim procesima, posebno sestrinskih socijaldemokratskih stranaka u BiH.

Uvažavajući navedene činjenice, istakao je Radojičić u pismu, SNSD je zauzeo konstruktivan pristup u daljim pregovorima oko formiranja vlasti sa svim parlamentarnim partijama u BiH i već održao dva kruga razgovora sa SDP-om BiH koji su još na razini separatnih programskih platformi obje stranke.

Radojičić u pismu ističe da su SNSD i SDP BiH na listopadskim općim izborima osvojile po osam mandata od 42 zastupnika u parlamentu BiH, što, kako je naveo, pokazuje da nije potpuno točno uvjerenje koje širi SDP da je pobjednik izbora.

U pismu su navedena i dva internetska linka koji nude dodatne informacije o profilu i djelovanju ekstremno desne HSP.
(srna)