SDA izgubila čak 23.000 glasača!

Velike razlike

To mnogo govori o povjerenju koje SDA ima među građanima BiH, prije svega Bošnjacima. Službeni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH, naime, potvrđuju da je podrška kandidatima SDA u općinama gdje su održavani vanredni izbori prepolovljena te da SDP i SBB imaju porast broja glasova. Treba, jasno, imati na umu da se SBB prvi put pojavljuje na izborima za lokalni nivo, piše Dnevni Avaz.

Ako se ovakav trend nastavi, SDA će biti gubitnik narednih lokalnih izbora. U tom smislu treba posmatrati i anketu Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) iz Washingtona koja pokazuje da. je podrška SDA nakon, općih izbora 2010. godine dodatno pala za 2S posto!

Tako je na ovogodišnjim vanrednim izborima kandidat SDA Senaid Memić osvojio 5.447 glasova, što je za skoro 8.000 glasova manje nego što je imao rahmetli Amer Ćenanović tri godine ranije! Zamjenika predsjednika SDA Asima Sarajlića podržalo je 6.480, dok je njegov nasljednik u Općini Vogošća ovaj put dobio tek 3.810 glasova.

Osman Suljagić iz Srebrenika svojevremeno je imao podršku 12.383 glasača, dok je pet tisuća glasova manje na vanrednim izborima imao ovogodišnji kandidat SDA Mehmed Bajraktarević.

Stare pozicije

Na netom završenim izborima u Travniku Admira Hadžiemrića iz SDA podržalo je 5.785 glasača. SDA je prešutjela da je njen kandidat Tahir Lendo nepune tri godine ranije brojao 11.128 glasova, što znači da je Tihićeva stranka izgubila podršku skoro 5.500 glasača.

I u Sanskom Mostu, gdje je njihov kandidat bio jedini na izborima, SDA-ovac Mustafa Avdagić osvojio je 5.672 glasa, što je za 3.000 glasova manje od ukupnog zbroja koji je 2008. godine zabilježio Sanjin Halimović.

Osim toga, analitičari ukazuju na to da je SDA osvojila načelnike samo u onim općinama u kojima ih je i ranije imala te da, praktično, ništa novo nije dobila. Riječ je, uostalom, o općinama koje su ranije bile tradicionalno naklonjene SDA. S tim da je u njima svojevremeno osvajala i do 70 posto glasova, što sada nije ni izbliza slučaj.

F. VELE / Dnevni Avaz