SDA će izaći sa svojim prijedlogom za formiranje vlasti, SNSD ne odustaje od sastanka 10. sječnja

Kaplan je pojasnio da se SDA iz tih razloga nije odazvala na sastanak lidera koji je najavljen za ponedjeljak, 10. siječnja i da je predlagala da sastanak predstavnika političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bude održan na razini predsjednika tih stranaka.

On nije mogao reći ništa više u vezi prijedloga SDA za formiranje vlasti, pojasnivši da je on još u procesu izrade.

Kaplan je rekao da nije isključena mogućnost da u ponedjeljak bude održan sastanak lidera SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDP-a BiH na kojem bi bilo riječi o budućem predsjedajućem Vijeća ministara BiH i drugim aktualnim temama u vezi formiranja vlasti.

Govoreći o sinoćnjem sastanku lidera SDA i SDP-a BiH Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije, Kaplan je rekao da je riječ o njihovom uobičajenom sastanku, odnosno "običnoj kavi".

Glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić nije mogao potvrditi eventualni sastanak lidera SDA, HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDP-a, istakavši da će javnost biti blagovremeno informirana ukoliko se on bude održavao.

Govoreći o današnjem sastanku lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, Mašić je rekao da će na sastanku biti govora o svim aktualnim temama BiH i Hrvatske, a da će o pojedinostima javnost biti upoznata priopćenjem za javnost.

"Sastanak lidera političkih stranaka u BiH najavljen za ponedjeljak, 10. siječnja, najvjerojatnije neće biti održan jer SDA i Stranka za BiH neće sudjelovati na njemu", rekao je Srni Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990, stranke koja koordinira organizaciju sastanka, istakavši da bez te dvije stranke sastanak nema smisla.

SNSD ne odustaje od sastanka 10. siječnja

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da će predstavnici te stranke ići na sastanak najavljen za 10. siječanj, a očekuje da mu se odazovu i oni koji su bili na ranijim te možda i iz drugih stranaka, a kako bi se odredio "profil" eventualne skupštinske većine za državni parlament.

Radojičić tvrdi da, ako do toga ne dođe, postavlja se pitanje kako dalje.

"Ukoliko se ni u ponedjeljak ne profilira postojanje neke skupštinske većine, vjerojatno će situacija biti još kompliciranija i vremenski neizvjesna", ustvrdio je on u izjavi novinarima u Banja Luci.

On smatra da se u "ovom momentu vodi široka zakulisna aktivnost SDP-a, pomognuta SDA, da se sabotira sastanak u ponedjeljak, 10. siječnja, i da čak na taj sastanak ne dođu ni oni koji su ga sazvali".

Ustvrdio je da je "oko toga uključen jedan širi krug ljudi, čak i regionalno", a vidljivo je, navodi, da se "ovih dana čak putuje i izvan zemlje, uključuje se i diplomacija, što nije dobro jer BiH svoje stvari treba rješavati unutar zemlje".