SBIH: Dodik prijeti miru i stabilnosti i ruši fiskalni sustav BIH

SBIH: Dodik prijeti miru i stabilnosti i ruši fiskalni sustav BIH
- Svojim izjavama koje prijete miru i stabilnosti u regiji Dodik ističe da je Bosna i Hercegovina "državna zajednica, ona nije država" te da su "oni koji danas vode RS uvjereni da ona ima pravo na što širu nacionalnu integraciju, pa i državnu s Republikom Srbijom". On je također istakao da dejtonski fiskalni okvir znači "da su suvereni entiteti" i da je u vezi s tim "ključno ući u promjene fiskalnog sustava, vratiti fiskalnu suverenost entitetima", navodi se u saopćenju.

S obzirom na ovakve izjave koje su u direktnoj suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i koje imaju za cilj njegovo dalje kršenje, Stranka za BiH poziva sve članice Vijeća za implementaciju mira da daju svoju punu podršku visokom predstavniku u implemetnaciji zaključaka posljednjeg Komunikea.

Oni nalažu da će "međunarodna zajednica zadržati neophodne instrumente za suprotstavljanje destruktivnim tendencijama", "da se ne smiju ugrožavati nadležnosti na državnom nivou te da neće dozvoliti pokušaje ugrožavanja Daytonskog mirovnog sporazuma".

Stranka za BiH podsjeća da samo država Bosna i Hercegovina ima svoj pravni kontinuitet koji je osiguran članom 1. Ustava BiH da Bosna i Hercegovina "nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država", a da su entiteti pravno uspostavljeni Ustavom BiH kroz modificiranje unutrašnje strukture i da su entiteti podređeni suverenitetu Bosne i Hercegovine.

(Fena)