SBB: Izborni pobjednici trebaju svoju sujetu i netrpeljivosti ostaviti po strani

Informacija da je međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga Modys snizila izglede u sklopu ocjene kreditnog rejtinga BiH zbog političkih zastoja i odgađanja ekonomskih i ustavnih reformi, te povećanje broja nezaposlenih građana Bosne i Hercegovine, glavni su pokazatelji u kakvoj se ekonomskoj situaciji nalazi država BiH, priopćeno je danas iz SBBBiH.

"Očito je neaktivnost izbornih pobjednika na formiranju državne vlasti izravno ugrozila ekonomsku situaciju u BiH", navode iz ove stranke.

SBB BiH dodaje da bi smanjenje ocjene kreditnog rejtinga značilo povećanje kamatnih stopa za sredstva u komercijalnim bankama, što bi dodatno ugrozilo likvidnost bosanskohercegovačkih tvrtki i povećalo broj radnika koji svakodnevno ostaju bez posla.

Također, prognozirano smanjenje kreditnog rejtinga znači da nijedan ozbiljan strani investitor neće ni pomišljati da ulaže u BiH, te će takav scenarij sigurno dovesti do kolapsa posrnule i nekonkurentne bh. ekonomije, priopćeno je iz Pres-centra SBB BiH.

(fena) / dnevnik.ba