FOTO/VIDEO  Savjest i moral nam ne dopuštaju da pristanemo na ucjene, podjelu fotelja i vladu s onima koji uništavaju Hrvatsku!

HDZ RH, most, HDZ, Tomislav Karamarko, Božo Petrov, Milijan Brkić, Tomislav Karamarko, Milijan Brkić, HDZ BiH, HDZ, Tomislav Karamarko, Tomislav Karamarko, Tomislav Karamarko, uhićenje, Tomislav Karamarko, Tomislav Karamarko, sukob, interes, Tomislav Karamarko, HDZ RH, Tomislav Karamarko, ostavka
Previše je fotelja na tom papiru - da bih to bjanko potpisivao! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Tomislav Karamarko večeras u izjavi za brojne okupljene novinare nakon sastanka s predstavnicima Mosta i koalicije Hrvatska raste.

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:
O ODLUCI

Zbog odluke Predsjedništva HDZ-a, zbog moralnih skrupula koje imamo - nismo potpisali bjanko papir u kojem se nudi trgovina i podjela „ratnog plijena". Nismo mogli u tome sudjelovati. Previše je fotelja na tom papiru - da bih to bjanko potpisivao. S druge strane, nisam mogao pristati na jedan vrlo specifičan stil ucjene i proizvodnje čitavog niza aksioma. Tvrdnji o kojima se nije moglo pričati nego prihvati ili otiđi. U mojoj stranci je puno branitelja, puno siromašnih i socijalno ugroženih ljudi. S ugledom svoje stranke ne mogu se poigravati. Za to nemam mandat, a vjerujte mi - imam i neke moralne skrupule. Ovaj dokument nisam mogao potpisati - jer je to bilo nemoguće.

O DOSLJEDNOSTI

Želim mirno pogledati u oči svim članovima HDZ-a i građanima - nisam mogao ući u tripartitnu vladu sa strankom koja četiri godine uništava Hrvatsku. Koja destruira temelje suvremene države. Sa strankom koja kaže da im „hrvatski branitelji smrde". Koja kaže da je Hrvatska „slučajna" i nameće ćirilicu u Vukovaru i još mnogo primjera. Sve smo to pričali u ove tri i pol godine. I sada da potpišem da mogu ići s njima u vladu i zajedno sjedim za stolom - na način da zajedno radimo. To je nemoguće - ja bih sam sebe negirao kao čovjeka i svoju stranku. Koja ima načela. U konačnici, negirao bih i Domovinski rat.

O AUTENTIČNOSTI

Imamo, dakle, dva aspekta problema. Papiri su nedefinirana trgovina koja se vidi, odnosno podjela plijena, a s druge strane moralni - kao čovjek to ne mogu. S ljudima koje kritiziramo da sada bude odjedanput sve u redu samo zato što je meni potrebna fotelja. Nije mi potrebna fotelja! Potrebno je da ostanem svoj, da moja stranka ostane svoja i autentična. Te da normalno mogu hodati ulicom.

O NOVIM IZBORIMA

Ovdje smo bili vrlo kratko - rekli smo da ne možemo to potpisati. Izašli van - tako da gospoda dalje pregovaraju i rade što hoće. Ako budu novi izbori - nećemo biti oporba. Obično je Most imao naviku do sada oživljavati SDP kada bi dao neki negativni odgovor i kada bi ih jako, jako vrijeđali. Onda bi rekli - pa možda se Milanović predomisli, pa dođite opet... Baš me zanima hoće li to biti primijenjeno u našem slučaju - vidjet ćemo.

O SDP-ovu LICEMJERJU

SDP sve potpisuje - jer im je potrebno zadržati fotelje. Imali smo ambiciju kreirati vladu i reformirati državu. Podignuti gospodarstvo - za to se spremamo tri godine. Ali - nismo spremni na ovo što bi nas učinilo manjim, diskutabilnim i upitnim u očima svih građana Republike Hrvatske. U konačnici - da budem osoban - vlastite djece i vlastitih roditelja.

O STAVU I SAVJESTI

Što god bude - bit će. Mi ćemo se boriti. Svatko od nas će proći ono što treba proći. Ja sam miran sam sa sobom, sa svojom savješću i pred dragim Bogom. Sa svojim prijateljima iz Predsjedništva i članovima HDZ-a, koje pozdravljam. Naša odluka je takva i neka tako bude.

SVE SE SVELO NA RASPODJELU FOTELJA - NE TREBA NAM TO

Predsjednik Karamarko dao je i zasebnu izjavu za Hinu u Središnjici u kojoj je još jednom jasnim argumentima obrazložio odluku.

- Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji - u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi, dakle, na raspodjelu plijena, podjelu fotelja - čak i u javnim poduzećima. Rekli smo da dio reformi mora biti da se nakon izbora pobjednici ne smiju ponašati kao netko tko dijeli „ratni plijen" - dobiva ili uzima To nije dobro! Ne možemo biti u koaliciji sa SDP-om koji četiri godine uništava Hrvatsku, vrijednosti na kojima počiva hrvatska država, za branitelje govori da „smrde", u Vukovar uvodi ćirilicu, a Hrvatska je za njih „slučajna država". Ne dopušta mi savjest i Bogu hvala da Predsjedništvo HDZ-a obiluje ljudima koji imaju svoju savjest i ponos. Sretan sam - jer mi je pao kamen sa srca. Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja - bitno je kao čovjek hodati po cesti.