Sarajlić: Protiv smo da predsjedavajuća Savjeta ministara BiH bude Borjana Krišto

Sarajlić: Protiv smo da predsjedavajuća Savjeta ministara BiH bude Borjana Krišto

... iz jednog od HDZ-ova, ali da njegova stranka ne prihvata da to bude Borjana Krišto.

"Mi smo i na komisiji i na parlamentu rekli zašto smo protiv da Borjana Krišto bude predsjedavajuća Savjeta ministara BiH. Taj stav nismo promijenili i SDA ne može prihvatiti Borjanu Krišto zbog svih njenih opstrukcija na mjestu predsjednika Federacije BiH i svega što je činila ili nije činila u protekle tri godine" - pojasnio je Sarajlić.

Prema njegovom mišljenju, kompromis je da se razgovara o nekom novom kandidatu kojeg će podržati i oba HDZ-a i kojeg bi vjerovatno prihvatile stranke "platforme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mora da bude prijedlog oba HDZ-a da bi i /SDP/ BiH i SDA mogli da razgovaraju i na kraju to vjerovatno i prihvate. Ako se HDZ-ovi usaglase o kandidatu i ako se postigne dogovor sa strankama platforme, prvenstveno SDP i SDA, potpisi zastupnika koji bi činili parlamentarnu većinu mogli bi da budu prikupljeni za 15 minuta", smatra Sarajlić, dodajući da se u medijima pojavljivalo mnogo imena, među kojima i ime Martina Raguža.

Podsjećajući da su stavovli SDA o Borjani Krišto bili zajednički sa stavovima SDP-a, on je naglasio da bi, ukoliko SDP pristane da kandidat bude Borjana Krišto, vjerovatno morao biti održan međusobni sastanak između SDP-a i SDA.

Sarajlić je potvrdio da se posljednjih dana održavaju i formalni i neformalni sastanci stranaka, jer su svi uvidjeli da ih isključive pozicije ne mogu dovesti do željenog cilja.

"Događaji posljednjih dana daju mi nadu da je došlo do ublažavanja stavova i normalizacije odnosa" - rekao je Sarajlić.

Borjana Krišto je novinarima rekla da vjeruje da će za dobro BiH i njen europski put stranke naći rješenje za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Srna