Sarajlić: Protiv smo da predsjedavajuća Savjeta ministara BiH bude Borjana Krišto

Asim Sarajlić, SDA BIH, Asim Sarajlić, Borjana Krišto, Asim Sarajlić, udruge, Politika, SDA BIH, Zlatko Lagumdžija

... iz jednog od HDZ-ova, ali da njegova stranka ne prihvata da to bude Borjana Krišto.

"Mi smo i na komisiji i na parlamentu rekli zašto smo protiv da Borjana Krišto bude predsjedavajuća Savjeta ministara BiH. Taj stav nismo promijenili i SDA ne može prihvatiti Borjanu Krišto zbog svih njenih opstrukcija na mjestu predsjednika Federacije BiH i svega što je činila ili nije činila u protekle tri godine" - pojasnio je Sarajlić.

Prema njegovom mišljenju, kompromis je da se razgovara o nekom novom kandidatu kojeg će podržati i oba HDZ-a i kojeg bi vjerovatno prihvatile stranke "platforme".

"To mora da bude prijedlog oba HDZ-a da bi i /SDP/ BiH i SDA mogli da razgovaraju i na kraju to vjerovatno i prihvate. Ako se HDZ-ovi usaglase o kandidatu i ako se postigne dogovor sa strankama platforme, prvenstveno SDP i SDA, potpisi zastupnika koji bi činili parlamentarnu većinu mogli bi da budu prikupljeni za 15 minuta", smatra Sarajlić, dodajući da se u medijima pojavljivalo mnogo imena, među kojima i ime Martina Raguža.

Podsjećajući da su stavovli SDA o Borjani Krišto bili zajednički sa stavovima SDP-a, on je naglasio da bi, ukoliko SDP pristane da kandidat bude Borjana Krišto, vjerovatno morao biti održan međusobni sastanak između SDP-a i SDA.

Sarajlić je potvrdio da se posljednjih dana održavaju i formalni i neformalni sastanci stranaka, jer su svi uvidjeli da ih isključive pozicije ne mogu dovesti do željenog cilja.

"Događaji posljednjih dana daju mi nadu da je došlo do ublažavanja stavova i normalizacije odnosa" - rekao je Sarajlić.

Borjana Krišto je novinarima rekla da vjeruje da će za dobro BiH i njen europski put stranke naći rješenje za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Srna