Sanadera mafija prijetnjama prisilila na ostavku

Među tim mali-ovima nalazi se navodno i izvještaj u kojem je analitičar Marko Papic izvijestio svoju centralu u Stratforu 17. rujna 2009. da je izvor javio da je Ivo Sanader dao ostavku zbog organiziranog kriminala.

Međutim, Sanader je, kako je je objavio Jutarnji list, odbacio te tvrdnje.

"To su bajke. Prvo su pokušali s Angelom Merkel, a sada ovo. Takve stvari ne postoje u međunarodnoj politici", rekao je bivši premijer.

On je ponovio da je ostavku podnio zbog slovenačke blokade hrvatskih pregovora s Europskom unijom i neriješenog graničnog pitanja između dvije zemlje.

"Tada to nisam želio isticati kao razlog da ne bih naštetio pregovaračkoj poziciji Hrvatske. To je jedini i pravi razlog moje ostavke", istakao je Sanader, koji je sredinom 2009. iznenada, bez objašnjenja, podnio ostavku na mjesto premijera.

Zagrebački "Večernji list" prenosi da je u izvještaju pisalo da je Sanader navodno imao posao s Lukom Ploče, te se povezao s organiziranim kriminalom, a oni su mu postavili ultimatum da će mu početi ubijati članove obitelji ako se ne povuče iz politike.

Kao izvor, Papic navodi jednog švedskog zastupnika koji je tijesno povezan sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Biltom, a ima i dobre veze na Balkanu.

"Već sam govorio (i pisao u svojim analizama) da Hrvatskom apsolutno vlada organizirani kriminal. Problem je što su jugoslovenski ratovi imali ozbiljan utjecaj na cijelu regiju te dopustili ratnim profiterima da nastave sa svojim aktivnostima i nakon rata", navodi se u izvještaju.

U njemu dalje piše da i u Srbiji ima organiziranog kriminala, "ali nije tako moćan kao u Hrvatskoj jer je Đinđićevo ubojstvo dalo državi podsticaj da počisti glavninu elemenata stvarno moćnog organiziranog kriminala".

Poruku je, kako piše zagrebački dnevnik, klasificirao kao povjerljivu informaciju koja nije pogodna za objavljivanje.

Beta