Rusija je protiv sankcija RS-u, nije problem referendum, već položaj Hrvata i neformiranje vlasti

Aleksandar Bocan-Harčenko, Rusija, BIH
...Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH nije u suprotnosti s Daytonskim sporazumom. On je u intervjuu "Novostima" od petka istaknuo da se njegova država protivi uporabi "bonskih ovlaštenja" u eventualnom sankcioniranju službene Banje Luke i da se rješenje mora tražiti u dijalogu, prenosi  Tanjug.

Harčenko je rekao da je Rusija jamac"Daytona" i smatra da u odluci o raspisivanju referenduma u RS-u nema kršenja sporazuma i da nema mjesta za upotrebu protektorskih ovlasti, jer ona neće doprinijeti konstruktivnom rješenju, već će dodatno produbiti krizu u BiH.

On je naglasio da je za Rusiju nedopustiva promjena Daytonskog sporazuma.

"Kao jamac 'Daytona', za nas se ne dovodi u pitanje cjelovitost BiH, ali isto tako i kapacitet entiteta RS-a i Federacije BiH", objasnio je Harčenko.

On smatra da pitanje referenduma u RS-u nije najveći problem BiH i da je veći problem za BiH činjenica da Vijeće ministara nije izabrano ni nakon sedam mjeseci od izbora.

"Veći problem je položaj hrvatskog naroda. Ne poštuje se 'Daytonom' utvrđeni princip rotacije predstavnika konstitutivnih naroda na vodećim funkcijama. To su realni problemi, a ne referendum", rekao je ruski veleposlanik u BiH.

Na opasku novinara da RS više od četiri godine upozorava na loš i pristran rad Suda i Tužiteljstva BiH i da nitko nije reagirao, Harčenko je odgovorio da je to i ključni problem, i to je službeni stav Rusije.

"RS je upozoravala i upozoravala na problem Suda i Tužiteljstva. Ured visokog predstavnika (OHR) nije poklanjao nikakvu pažnju toj zabrinutosti. Zato što je OHR ignorirao ta upozorenja, došli smo u današnju situaciju", kazao je ruski veleposlanik u BiH.

Tanjug