Republika Srpska ne priznaje vladu Federacije

Republika Srpska ne priznaje vladu Federacije
...zbog čega je predsjednik RS-a Milorad Dodik demonstrativno u ponedjeljak napustio sastanak o reformi pravosuđa dok je govorio predsjednik FBiH Živko Budimir.

RS smatra da predstavnici institucija FBiH nisu legalno izabrana tijela.

- RS smatra da predstavnici institucija FBiH nisu legalno izabrana tijela, već predstavnici koje je svojom odlukom nametnuo visoki predstavnik u BiH, rekao je ministar Selman.

Pojasnio je da je to bio razlog zašto je Dodik napustio dvoranu kada je Budimir počeo govoriti o reformi pravosuđa u BiH, a kojemu je nazočio i povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele.

Dodik je zajedno sa svim predstavnicima Republike Srpske napustio dvoranu u kojoj se održavao sastanak o reformi pravosuđa, no da se kasnije vratio zbog intervencije povjerenika Fuelea.

Selman smatra da predstavnici Federacije BiH nisu 'ozbiljno shvatili' dijalog o reformi pravosuđa jer skupu nije nazočio niti jedan županijski ministar pravde. Po njegovim riječima RS nema ništa protiv prijedloga da se sljedeći sastanak o strukturalnom dijalogu održi u Mostaru.

I ministar pravde u vladi Federacije BiH Zoran Mikulić potvrdio je da su ih vlasti RS-a ignorirale.

- Nitko nam se nije ni domaćinski obratio, niti nam je pružio gostoprimstvo, iako mi njih uvažavamo u svakom pogledu, rekao je Mikulić.

Vlast u Federaciji uspostavila je u ožujku koalicija koju predvodi SDP BiH. Središnje izborno povjerenstvo BiH ocijenilo je uspostavu vlasti u BiH nelegalnom, no takvu je odluku poništio visoki predstavnik Valentin Inzko i proglasio legalnom novu vlast predvođenu SDP-om.
bitno.ba