Relota: Tihićeve riječi su pokušaj konačnog obračuna s Hrvatima

"Ako do nove godine ne formiramo Vijeće ministara, tada bi već trebalo razmišljati o izvanrednim izborima. Mogućnost izvanrednih ili pak prijevremenih izbora nije predviđena u zakonu i to bi se moralo riješiti kao prethodno pitanje", rekao je Tihić. Dodao je kako ne misli da bi novi izbori značajno promijenili političke odnose u Parlamentu BiH. Za posljednju krizu oko neuspostave vlasti optužio je dva HDZ-a koji, prema njegovim riječima, uvjetuju uspostavu vlasti na državnoj razini rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH iz koje su bošnjačke stranke isključile dva HDZ-a za koja je glasovalo 90 posto Hrvata na posljednjim izborima.

"Ponašanje HDZ-a je prevršilo mjeru. Sad su spremni u Vladi FBiH dati jedno hrvatsko ministarstvo SDP-u. OHR je za Vijeće ministara predlagao jednog ministra i predsjedatelja, a sad im dajemo dvoje ministara i oni ni to neće", rekao je Sulejman Tihić.

Predsjednik SDA je osudio i istup predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je optužio bošnjačke političare da žele stvoriti centraliziranu državu na štetu Srba i Hrvata.

"Smatram da su Bošnjaci žrtve velikosrpskih i velikohrvatskih politika, što je potvrđeno i u haaškim sudovima. Na to se moralo reagirati, jer se osporava BiH, koja je trajna, povijesna, zemljopisna i politička kategorija, a entiteti su, najblaže rečeno, nastali kao posljedica ratnih sukoba", dodao je Tihić.
Istodobno, glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota je odgovorio kako su riječi čelnika SDA, kojega je nazvao glasnogovornikom velikobošnjačkog projekta, potvrda pokušaja konačnog obračuna s Hrvatima u BiH.

"U pitanju je projekt kojem je konačni cilj ukidanje županija i udar na Hrvate te stvaranje unitarne bošnjačke državice u Federaciji BiH. Hrvati bi u tom slučaju trebali biti folklorna skupina bez prava", rekao je glasnogovornik Relota. Dodao je kako je bošnjačka politika SDP-a i SDA pokazala "gramzivu težnju da licitiraju s hrvatskim pozicijama što nije prihvatljivo". Prema njegovim riječima, glavni krivac za posljednju krizu u BiH jest bošnjačka politika koja nastoji posve ignorirati hrvatsku političku volju u zemlji.

dnevnik.ba