Rekonstrukcija federalane Vlade?

Kad se nabrojanim problemima pridoda informacija da je međunarodna zajednica, kako ona u službenom Bruxellesu, tako i ona u službenom Washingtonu, duboko razočarana radom svojih političkih miljenika, onda sve glasnije priče o početku rekonstrukcije vlasti u FBiH nisu plod spekulacija njihovih političkih konkurenata nego ozbiljan prijedlog o čijoj se provedbi ovih dana ozbiljno razmišlja.

I našu sugovornici iz međunarodnih krugova, koji su pomogli neustavno ustoličenje federalne vlasti, sve glasnije pričaju o postojanju realne potrebe za rekonstrukcijom vlasti u spomenutom bh. entitetu možda i do kraja tekuće godine.

"Ništa ne ide kako je zamišljeno", tvrde naši visokorangirani sugovornici iz međunarodnih diplomatskih krugova dodajući "kako će zbog svega trebati ozbiljnije razmisliti o mogućoj rekonstrukciji, ali bez jakih potresa koji bi doveli do nove krize vlasti kao što je slučaj s političkom krizom na državnoj razini".

Naši izvori tvrde da se traga za načinima koji ne isključuju mogućnost uključenja u novu, rekonstruiranu federalnu Vladu hrvatskih stranaka koje su na posljednjim općim izborima dobile najveću potporu hrvatskih glasača.

Ovo su, naglašavaju naši sugovornici, samo intencije o kojima se ozbiljno razmišlja, što ne znači da će one za nekoliko mjeseci postati dio realiteta u kompliciranom političkom okruženju.

Dio najjače platformaške koalicije u SDP-u i SDA shvatio je da je promjena nužna i da ona nije plod političkog hira nezadovoljnika nego scenarij u kojem će se sljedećih dana, točnije završetkom godišnjih odmora, početi pričati. Spomenuta rekonstrukcija išla bi možda dinamičnije da se uvijek oprezni Amerikanci ne boje nove krize vlasti u FBiH, koja bi mogla do daljnjega zakomplicirati dogovore oko uspostave vlasti na razini države BiH. Europski krugovi razmišljaju drukčije.

Čak smatraju da bi rekonstrukcija Vlade FBiH, i uključenja stranaka s većinskom potporom hrvatskih birača, relaksirala napeto političko ozračje u cijeloj državi. Večernji.ba