Reiner: Hrvatska mora pomoći da Hrvati u BiH budu jednakopravni

Željko Reiner, Gradsko vijeće Solina, Hrvatska zemlja, nestanak stanovništva iz Hrvatske, Željko Reiner, sabor, Željko Reiner, Marinko Čavara

"Činjenica je da se apsolutno svi moramo zajedno potruditi, prije svega u BiH, ali s druge strane i Hrvatska koja ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske da ono što je na papiru, a to je konstitutivnost i jednakopravnost, postane i u stvarnom životu i da to svaki građanin može osjetiti", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora nakon sastanka s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru koji okuplja najvažnije stranke u našoj zemlji. Dodao je da iako su u Ustavu BiH Hrvati konstitutivan narod, jednakopravan s ostala dva konstitutivna naroda, u stvarnosti to nije uvijek tako.

Kazao je kako se u sadašnjem sazivu vlasti stanje popravilo, no da su ranije drugi narodi birali Hrvatima njihove predstavnike. Istaknuo je da Hrvati u BiH moraju ostvariti jednaka prava i u stvarnom životu, ne samo u politici, na što treba utjecati i službeni Zagreb.

U izjavi za medije predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, ocijenio je da je prevažna uloga Hrvatske u ubrzanijem pristupanju Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji te da treba pomoći BiH da što prije, po kraćem postupku nego što je to bio slučaj s RH, postane članica Europske unije.

Pojasnio je kako Hrvatska kao potpisnica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma treba pomoći da se ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH u procesu približavanja Europskoj uniji. Prema njegovim riječima, dosadašnjim intervencijama na Washingtonski i Daytonski sporazum za BiH, kojima je Hrvatska bila jamac, donesene su odluke na štetu Hrvata.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da briga Hrvatske za Hrvate u BiH treba biti "trasparentna i na institucionalnoj razini" kako bi se onemogućilo nadglasavanje Hrvata što je omogućeno izmjenama mirovnih sporazuma.

"Takvo stanje je apsolutno nedopustivo jer je omogućeno da se iskrivljenom primjenom Izbornog zakona i Ustava negira pravo Hrvata da biraju svoje predstavnike što jasno dovodi do problema u funkcioniranju i odnosima u BiH", rekao je Čavara.

Reiner će popodne svoj dvodnevni posjet BiH završiti u Banja Luci odvojenim susretima s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, banjalučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, političkim predstavnicima Hrvata u Republici Srpskoj, te posjetiti nedavno otvorenu obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju (Ferhadiju) i susresti se s banjalučkim muftijom Osmanom ef. Kozlićem.

Hina