RASULO U “DEVEDESETCI” Čitlučki HDZ 1990. protiv sporazuma s Čovićem

Dragan Čović
Razlog -potpuno neslaganje s politikom vodstva HDZ-a 1990. i predsjednika Bože Ljubića, pogotovo kada je u pitanju razvrgavanje predizborne koalicije s HSP-om BiH te okretanje smjera prema HDZ-u BiH, stranci zbog čije je politike i osnovan HDZ 1990. Sam Ostojić je u izjavi za naš list potvrdio kako se na ovaj potez odlučio zbog neslaganja s politikom koju vodi vrh stranke jer je u predizborno vrijeme HDZ 1990. vodio jednu politiku i postojala je koalicija s HSP-om, koja je "nestala" pod nerazjašnjenim okolnostima, a u međuvremenu su se napravile nove koalicije, a da se nikome nije podnijelo izvješće.

Nezadovoljstvo

- Nitko ne zna zašto je koalicija nestala. Sada imamo nekakve sporazume, tako da izlazim iz stranke. Kad se stranka vrati načelima na kojima je nastala, bit ću spreman staviti se na raspolaganje, naglasio je Ostojić, kazavši kako je uradio koliko je mogao u promicanju ciljeva HDZ-a 1990., ali je očito postalo jasno da to sada i nema prevelikog smisla.

Inače, Ostojić je potvrdio kako je nakon ovog poteza dobio nekoliko mailova stranačkih kolega iz Čitluka u kojima mu se daje jasna potpora, ali za sada nije bilo javnih istupa drugih osoba iz Općinskog odbora.

- Ljudima je sigurno nezgodno javno nastupati, iako me svi u principu podržavaju. Neki se boje zbog posla ili straha da sutra možda neće moći naći novo radno mjesto, upozorio je dosadašnji predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990., koji smatra da će se HDZ 1990., ukoliko nastavi sadašnjim smjerom, vrlo brzo ugasiti. Inače, Ostojićev slučaj nije prvi na području Čitluka jer su već ranije iz Općinskog vijeća istupila dva člana stranke, a očigledno je kako u Općinskom odboru stranke postoje i drugi nezadovoljnici koji se jednostavno već neko vrijeme ne pojavljuju.

Osobni motivi

Ovim je potvrđeno pisanje dnevnog lista kako je izbacivanje člana Predsjedništva HDZ-a 1990. Stjepana Krešića iz stranke potaknulo i druge da razmisle na koji način mogu pružiti otpor daljnjoj provedbi sporazuma.

S druge strane, u HDZ-u 1990. odbacuju povezanost Ostojićeve ostavke s događanjima u stranci na terenu te njegov potez vežu uz osobne motive.
- Kada je u pitanju postupanje gosp. Željka Ostojića, onda se ono treba isključivo vezati uz činjenicu njegove osobne pozicije u HT-u Mostar, a sve u svjetlu nedavnih događanja oko imenovanja Uprave HT-a Mostar. U odnosu na određena politička stajališta gosp. Ostojić je imao prigodu prezentirati stajališta Općinskog odbora Čitluk, ali nije bilo nikakvog institucionalnog izražavanja nezadovoljstva politikom HDZ-a 1990., poručili su iz ove stranke.

Nije stvarno raspoloženje

- Nesporno je kako nezadovoljavajući izborni rezultat u kombinaciji s lošim odzivom birača ne odražava stvarno raspoloženje pučanstva općine Čitluk spram HDZ-a 1990., tako da realizacija osobnih interesa i u ovom slučaju predstavlja osnovni motiv za navodno političko razmimoilaženje. HDZ 1990. ostaje pri dosljednom vođenju svoje politike temeljene na jasnim političkim principima, a ne na pojedinačnim osobnim interesima, naglasili su iz "devedesetke".

Piše: D. Pušić / dnevni-list.ba