Raspad HDZ 1990: Priključenje HSP-u BiH ili nova stranka!?

...Draganom Ćovićem, nego je potaknulo članove pojedinih općinskih odbora da razmisle o napuštanju stranke, priključenju HSP-u BiH, ili možda o osnivanju nove političke opcije.

Krešićeva smjena, podstaknuta njegovim javnim protivljenjem potpisivanju koalicijskog sporazuma sa HDZ-om BiH, dala je snagu onima koji su od početka bili protiv, ali se javno nisu usuđivali kazati svoje mišljenje, a prema izvorima "Dnevnog lista", radi se o osobama u općinskim odborima Rama, Tuzla, Orašje, Neum i Stolac, kao i određenim kadrovima Kantonalnog odbora stranke u srednjoj Bosni.

Sugovornik "Dnevnog lista" je potvrdio kako kadrovi iz navedenih organizacija imaju sada pred sobom više izbora, ili će se istupom iz HDZ-a 1990. priključiti pravašima sa kojima su u predizborno vrijeme bili u koalicionom odnosu, ili će pokušati osnovati novu političku opciju. O mogućnošću osnivanja nove stranke "Dnevni list" je već pisao u više navrata, a sve je bilo podstaknuto prvim najavama o ujedinjenju dva HDZ-a.

Međutim, sada kada je sporazum potpisan i kada sam Krešić govori kako je ovo prvi koraku gašenju HDZ-a 1990., nezadovoljnici politike vrha stranke razmišljaju o radikalnijim potezima. Naime, glavni argumenti protivnika sporazuma odnose se na same razloge osnivanja HDZ-a 1990., stranke koja je trebala od početka raditi na ispravljanju svih negativnosti politike HDZ-a BiH, međutim kako se pokazalo, vrlo se lako vratila prijateljstvu sa strankom sa kojom je godinama bila na ratnoj nozi.

Iako je Krešić za "Dnevni list" potvrdio kako je dobio podršku ne samo sa terena, nego i od pojedinih članova Predsjedništva stranke, sam nije mogao kazati hoće li ti kadrovi imati hrabrosti javno se usprotiviti sporazumu te istupiti.

A upravo zbog protivljenja određenih stranačkih kadrova na terenu lideri dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić ovih su dana obavili niz posjeta stranačkim ispostavama poput one u Posavini.

Stranački dužnosnici HDZ-a 1990. u Posavini od početka su bili protiv sporazuma, pa se čak govorilo kako su kadrovi "devedesetke" ovdje razgovarali o mogućnosti uspostave vlasti sa HSP-om, SDP-om i nekim drugim strankama poput Posavske stranke, HSS-NHI ja, SDA i SBiH.

Međutim, lideri dva HDZ-a na vrijeme su ugasili požar tako da iznenađuje izjava predsjednika posavskog HDZ-a 1990. Peje Damjanovića kako je sporazum već ranije postignut, te da su se sastali kako bi vidjeli koje su im zajedničke tačke i što im je zajednički raditi. Ipak, slučaj "Posavina" ovim nije riješen, budući da još uvijek postoje protivnici daljnjeg koaliranja sa HDZ-om BiH.

Usprkos upornim ponavljanjem kako su dva HDZ-a sporazum potpisala, ne zbog podjele fotelja, nego zbog zaštite nacionalnih interesa hrvatskog naroda, isti izvori otkrivaju kako se unutar dva HDZ-a razmišlja o podjelama određenih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, pa čak i na federalnom nivou. Tako izvori "Dnevnog lista" otkrivaju kako predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ima ambicije za mjesto premijera federalne Vlade, dok se za Damira Ljubića govori kako ima namjeru preuzeti ključnu funkciju u Domu naroda Federacije.

Sa druge stane, za zamjenika predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža navodno se pokušava osigurati drugo mjesto na listi dva HDZ-a za 11. izbornu jedinicu prilikom ovogodišnjih izbora za Hrvatski sabor. Ipak, sve kombinacije još su uvijek otvorene, tako da treba pričekati i vidjeti da li će uskoro u javnost procuriti i neka nova imena.