Raskol u HSP-u zbog Elektroprivrede HZ HB

Naime, iako to niti jedan od aktera sukoba nije htio priznati, iza raskola stoji isključivo kadrovska raspodjela, i to u Elektroprivredi HZ HB te drugim javnim poduzećima.

Piše:Marija Medić-Večernji list

Naime, iako to nije rekao doslovno, Josip Perić je u intervjuu za Večernji list dao naslutiti da je upravo to kamen spoticanja, provlačeći kako mu je ovo poduzeće jedno od zanimljivijih.

Direktorska mjesta

"Ako se uzme u obzir energetski potencijal i sve drugo, apsurdno je da HSP u Hercegovini daje kompletnu upravljačku strukturu, a Tomislavgrad koji je energetski najzanimljivije područje sada u FBiH tu nema pristupa", kazao je Perić. Iz ove izjave je vidljivo da Perić ima "svoje" ljude koje želi vidjeti u upravljačkoj strukturi Elektroprivrede HZ HB, iako se do sada u javnosti nisu spominjala imena, kao ni da će troje direktora biti iz zapadne Hercegovine. Naime, raspodjelom između stranaka platforme, HSP-u pripadaju tri direktorska mjesta u Elektroprivredi HZ HB. Kao što je u javnosti već i poznato, tri su imena koja se spominju kada je u pitanju imenovanje nove uprave Elektroprivrede HZ HB, a isto je toliko i mjesta koja pripadaju HSP-u BiH.

Kandidati su tako Ivana Bunoza iz Ljubuškog, Mate Pavković iz Posušja, te Ivan Krstanović iz Tomislavgrada. Svih troje su kandidati HSP-a BiH, te bi bilo logično da se za glavnog direktora, ako do promjena i dođe, imenuje onaj kandidat koji zadobije najviše povjerenje stranke, a ne onaj koji je "nečiji čovjek". Ovakav način rješenja za ovo, ali i ostala javna poduzeća koja su raspodjelom u federalnoj Vladi pripala HSP-u BiH zagovara i Zvonko Jurišić, koji ističe kako ne postoje "njegovi ljudi", nego postoje kandidati stranke.

"Zagovornik sam toga da se svi problemi koje imamo unutar stranke, u što spadaju i razgovori oko kadrova, rješavaju na tijelima stranke koja su u tu svrhu i oformljena. Na posljednjem sastanku oko kadrova, na kojem je bilo riječi i o ovome pitanje, gospodin Josip Perić je napustio sastanak prije njegova završetka. Ne vidim zbog čega sada sve to pokušava riješiti na ovakav način", kazao je Jurišić.

Ucjene i prijetnje

Ističe kako je otvoren za razgovore o ovome pitanju te da mu nije jasno zbog čega ga Perić nije kontaktirao te na taj način izrazio svoje nezadovoljstvo. Jurišić je također kazao kako se ucjenama neće postići ništa aludiravši na prijetnje Josipa Perića kako će iz federalne Vlade povući ministra financija Antu Krajinu. "Ante Krajina je ministar HSP-a BiH, a ne Zvonke Jurišića ili Josipa Perića", kazao je Jurišić.

Iako bi u slučaju povlačenja Krajine s ove pozicije došlo do poteškoća u funkcioniranju unutar Vlade Federacije BiH, mjesto financija pripada, kako Jurišić tvrdi, HSP-u BiH, a ne određenom imenu, te da i u tom scenariju postoji rješenje, odnosno postavljanje novog ministra.