Radmanović, Komšić i Izetbegović u radnoj posjeti Sloveniji

Sastanak je održan na Brdu kod Kranja.

Sastanku članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Slovenije Danila Tirka prisustvovali su premijer Slovenije Borut Pahor i ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar.

Tijekom radne posjete razgovarano je o dvije grupe pitanja - europskom putu BiH i bilateralnim odnosima dvije zemlje.

U prvom dijelu sastanka razgovarano je o evropskom putu BiH i mogućnostima ubrzanja procesa evropskih integracija.

Tijekom razgovora o ovim pitanjima sastanku je prisustvovao i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Slovenačka strana je izrazila snažnu zainteresovanost da pomogne BiH na njenom putu prema EU te istakla da želi pomoći da EU bolje razumije BiH.

Slovenija se zalaže za proširenje EU. Slovenija ne želi da se miješa u unutrašnje stvari BiH, već nastoji da pruži neophodnu savjetodavnu pomoć da BiH sama premosti sve svoje unutrašnje razlike.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalli su Sloveniji na pomoći koju pruža BiH na njenom putu prema EU, ističući, da je Slovenija jedna od onih zemalja EU koja najbolje razumije političku situaciju u BiH, kako zbog geografske bliskosti tako i zbog istorijske povezanosti u prošlosti naših naroda i država.

Članovi Predsjedništva BiH također su zahvalili predstavnicima državne vlasti Slovenije na pomoći koju su pružili BiH za dobijanje liberalizacije viznog režima.

Članovi Predsjedništva BiH posebno su zahvalili predsjedniku Tirku na pomoći u rješavanju statusnih i socijalnih pitanja radnika iz BiH koji rade u Sloveniji.

Tijekom razgovora istaknuta je potreba unapređenja ekonomskih odnosa između dvije zemlje, naročito u energetskoj i drugim oblastima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(Fena)