Radmanović: 25. studeni nije praznik u BiH

Nebojša Radmanović, izbori 2010, SNSD, Nebojša Radmanović političar, SNSD, Nebojša Radmanović, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, SDP BIH, Vijeće ministara, Nebojša Radmanović, Milorad Dodik, praznik, Nebojša Radmanović, Srpski član Predsjedništva BiH, Rusija, Peddy Ashdown, EU i BiH

Prema njegovim riječima, mogle bi se o tom pitanju voditi razne rasprave i polemike, ali je činjenica da to nije praznik BiH i svih u BiH.

On je dodao da zbog toga i ne posvećuje pažnju ovom pitanju, a ne smeta mu ni to što druga dva člana Predsjedništva BiH, bez konzultacija s njim, organiziraju prijem povodom tzv. dana državnosti BiH, koji će ove godine biti održan u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, 26. studenog u 18.00 sati.

"Od kada sam u Predsjedništvu BiH, druga dva člana organiziraju prijem povodom 25. studenog, odnosno datuma koji nije praznik BiH", rekao je Radmanović novinarima.

BiH još nema zakona o praznicima, pa se slave različiti datumi. Tako FBiH kao "dan državnosti BiH" proslavlja 25. studenog, što je datum na koji je 1943. godine održano zasjedanje ZAVNOBiH-a. Republika Srpska kao praznik slavi 21. Studeni - datum na koji je 1995. godine u Daytonu potpisan Daytonski mirovni sporazum.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik do sada je više puta javno ukazivao da 25. studeni kao datum ne postoji ni u jednom zakonu niti službenom aktu BiH, i da kao takav ne može biti obilježavan kao praznik na nivou BiH.

Srna