Radmanović: 25. studeni nije praznik u BiH

Radmanović: 25. studeni nije praznik u BiH

Prema njegovim riječima, mogle bi se o tom pitanju voditi razne rasprave i polemike, ali je činjenica da to nije praznik BiH i svih u BiH.

On je dodao da zbog toga i ne posvećuje pažnju ovom pitanju, a ne smeta mu ni to što druga dva člana Predsjedništva BiH, bez konzultacija s njim, organiziraju prijem povodom tzv. dana državnosti BiH, koji će ove godine biti održan u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, 26. studenog u 18.00 sati.

"Od kada sam u Predsjedništvu BiH, druga dva člana organiziraju prijem povodom 25. studenog, odnosno datuma koji nije praznik BiH", rekao je Radmanović novinarima.

BiH još nema zakona o praznicima, pa se slave različiti datumi. Tako FBiH kao "dan državnosti BiH" proslavlja 25. studenog, što je datum na koji je 1943. godine održano zasjedanje ZAVNOBiH-a. Republika Srpska kao praznik slavi 21. Studeni - datum na koji je 1995. godine u Daytonu potpisan Daytonski mirovni sporazum.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik do sada je više puta javno ukazivao da 25. studeni kao datum ne postoji ni u jednom zakonu niti službenom aktu BiH, i da kao takav ne može biti obilježavan kao praznik na nivou BiH.

Srna