Radanović: U srpskim selima u FBiH neće biti migrantskih kampova

Srbi, migranti, BIH

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zajedno sa svim srpskim udrugama u tom entitetu poručuje da su za rješavanje smještaja ilegalnih migranata, ali izvan srpskih naselja, izjavio je Srni predsjednik Odbora Đorđe Radanović.

Uoči današnje sjednice Vijeća ministara u tehničkom mandatu na kojoj bi trebalo biti razmatrano stanje u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim priljevom migranata, Radanović je kazao da se Srbi protive bilo kakvim planovima da migranti budu smješteni na srpskoj zemlji i u naseljima, gdje je srpski narod bio većinski do 1991. godine.

- Neka zaborave da tu može biti bilo kakav migrantski centar. Gdje je srpsko selo bilo, makar se u njega ne vratio nijedan Srbin, ne mogu biti smješteni ilegalni migranti, jer blokiraju povratak srpskog stanovništva - poručio je Radanović.

Radanović kaže da Srbi u FBiH imaju lošije uvjete nego migranti jer su često bez struje i vode.

- U FBiH migranti imaju doručak, ručak, večeru, smještaj, struju, vodu, a to Srbi u selima u općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč i drugim mogu samo sanjati - posebno struju i vodu - naveo je on.

Vijeće ministara u tehničkom mandatu trebalo bi danas razmatrati materijale Ministarstva sigurnosti koji se odnose na stanje u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim priljvom migranata.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da u okviru ove točke budu razmotrene informacija sa sveobuhvatnim planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH, kao i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim priljevom migranata u BiH.