Pusić: Ravnopravnost Hrvata u BiH je samo trik

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske sa EU Vesna Pusić izjavila je da je ravnopravnost Hrvata u BiH samo trik.

"Trik je formalna jednakost, a faktička je marginalizovanost", rekla je Pusićeva za sarajevsko "Oslobođenje", dodavši da je trik i to što je Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima.

Ona smatra da je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi, ako dođe u poziciju da mora birati između EU i RS uvijek izabrati RS, posljedica odnosa u BiH.

"Ako mora birati između osjećaja sigurnosti, uticaja Srba u BiH i EU, on će izabrati sigurnost i uticaj Srba ispred EU. Ne treba ga tjerati u tu dilemu", istakla je Pusićeva.

Prema njenim riječima, BiH mora biti država u kojoj se, za početak, svi narodi osjećaju da mogu biti to što jesu, da imaju određenu sigurnost i politički utjecaj, a da istovremeno mogu biti i EU i u EU.

"Dakle, čim postavite dilemu ili jasan srpski identitet ili hrvatski identitet, ili EU, u ovim uvjetima uvijek ćete dobiti odgovor kao što je Dodikov", zaključila je Pusićeva.

Ona je ocijenila da je hrvatsko društvo apsolutno spremno na promjene koje podrazumijeva članstvo u EU i dodala da Hrvatska ima najupotrebljivije iskustvo za zemlje iz regije kada je u pitanju proces pristupanja EU.