Pusić odgovorila Komšiću zašto je Milanović išao u Mostar, a ne u Sarajevo

Vesna Pusić, Zoran Milanović, posjeta mostaru, Vesna Pusić, Hrvati u BIH, BIH, zviždači, Vesna Balenović, Vesna Pusić, Vesna Pusić, glasovanje, izbori, Vesna Pusić, diplomatska nota
Ministrica Vesna Pusić uime Hrvatske danas na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu traži da se za Bosnu i Hercegovinu osmisli novi, specifičan model približavanja Uniji i da taj proces svojevrsnih pretpregovora počne odmah, piše Večernji list.

- Ovo je trenutak Europe, važno je da se pokaže inicijativa prema BiH. Neki opipljiv i brz pomak - rekla je Pusić u Bruxellesu, na ulasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU.

- Mi smo zatražili da se tema BiH stavi na dnevni red današnjeg Vijeća za vanjske poslove. Hrvatski stav je da za BiH treba osmisliti jedan specifični model približavanja Europskoj uniji koji bi uključivao početak procesa koji se ne mora zvati "screening", ali je važno da proces počne. Potrebno je i moguće je za BiH osmisliti jedan proces koji bi počeo prije onog klasičnog "screeninga" - dodala je Pusić.

Tzv. screening, analiza usklađenosti zakonodavstva neke države s EU, obično je prvi korak koji zemlje kandidatkinje prolaze nakon otvaranja pregovora. Upravo ga, primjerice, prolazi Srbija. Ali prema današnjem prijedlogu koji uime Hrvatske iznosi Vesna Pusić u Bruxellesu, BiH bi i prije otvaranja pregovora bila pozvana u proceduru pretpregovaranja s EU jer je želja za približavanjem Bosne i Hercegovine Europi jedna od rijetkih stvari koje, kako smatra Vesna Pusić, "imaju legitimitet u čitavoj javnosti BiH".

Prema njezinoj ideji, koju je u kratkim crtama obrazložila novinarima, implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci, primjerice, ne bi kao do sada bila uvjet koji treba ispuniti prije nego što se BiH približi i za milimetar prema EU, nego bi se taj veliki problem rješavao u hodu.

- Da se i to rješava u okviru tog procesa, umjesto kao preduvjet za počinjanje procesa - rekla je Pusić.

Politički čelnici BiH već dugo drže svoju zemlju daleko do početka pregovora s EU jer je jedan od preduvjeta za dobivanje statusa kandidata upravo implementacija presude Sejdić-Finci, koja zahtijeva ustavne promjene, a o njima se čelnici BiH ne mogu dogovoriti. Upitana da komentira izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kojemu nije jasno zašto je hrvatski premijer Zoran Milanović u nedjelju dolazio u Mostar, a ne Sarajevo, Pusić je rekla kako i Hrvatska u slučaju BiH "ima svoju riječ kao zemlja članica EU, koja podržava europsku perspektivu BiH i koja ima više od tisuću kilometara zajedničke granice".