PUHOVSKI Željko Komšić nije političar s kojim se može ozbiljno razgovarati

žarko puhovski, Željko Komšić, žarko puhovski, Zoran Milanović

Uoči današnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, Žarko Puhovski, politički analitičar iz Zagreba, za „Avaz“ je kazao da je kampanja do kraja bila izjednačena, ali da i dalje daje malu prednost Kolindi Grabar-Kitarović.

Puhovski ističe da je teško prognozirati, jer mnogo toga više ovisi o stranačkim mašinerijama nego o kandidatima. Pojašnjava da je HDZ-ova mašinerija nešto jača, ali i da je kandidatkinja ove stranke slabija.

Prazna kampanja

- Kampanja je bila prazna, zato što drukčija nije ni mogla biti, jer se radi o natjecanju za jedno mjesto koje zapravo i nema velikih ovlasti. A istovremeno se bira neposredno pa je onda teška demokratska artiljerija korištena zapravo za male ciljeve. Ovlasti predsjednika odnosno predsjednice su male pa je onda svima njima u kampanji ostalo da biraju između toga da fantaziraju ili lažu, odnosno da daju protuustavna obećanja. Jer, sva ozbiljnija obećanja su izvan ovlasti koje Ustav daje predsjedniku - kaže on.

On kaže da je bilo malo govora o bilo čemu izvan Hrvatske, uopće o svjetskim temama, od ekologije do Donalda Trampa. Bilo je, kaže, malo riječi o Srbiji, nešto malo o Bosni i Hercegovini, a ništa o Sloveniji.

- Svi su se usuglasili da Željko Komšić nije političar s kojim se može ozbiljno razgovarati, a nitko od njih nije želio priznati da zapravo mogu razgovarati s Miloradom Dodikom. To je problem – kaže Puhovski.

Na pitanje kako komentira izjave Milanovića o radikalnom islamu u BiH, kaže:

- On je rekao malo drukčiju formulaciju. Da je radikalni islam nešto što postoji kao problem s obzirom na kompoziciju stanovništva, ali da on nema podatke o tome koliko je to opasno.

S obzirom na malu razliku između Grabar-Kitarović i Milanovića, Puhovski smatra da će glasači iz BiH mogli utjecati na izbor novog predsjednika Hrvatske.

- Njih će biti oko 35.000, odnosno oko dva posto ukupnog broja ljudi koji izađu na izbore. A razlika bi mogla biti manja od toga. Na prošlim izborima razlika je bila samo veća od broja glasova iz BiH, a praktički svi će pripasti Grabar–Kitarović - ističe on.