Proces u Muenchenu: SOA zabranila svjedočenje Karamarku i Musiću

anto nobilo, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, UDBA, Josip Perković, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Županijski sud u Velikoj Gorici, Zdravko Mustač, Mustačevo izručenje vno odvjetništvovo, Zdravko Mustač, žalba, Županijski sud u Varaždinu., europski uhidbeni nalog, Zdravko Mustač, Varaždinski Županijski sud, slučaj Đureković, odluka o izručenju Mustača, eurpski uhidbeni nalog, Zdravko Mustač, europski uhidbeni nalog, nalogodavac, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Hrvatski Vrhovni sud, Stjepan Đureković, Viši zemaljski sud , München, slučaj Perković, Josip Perković, Lex Perković, anto nobilo, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Viši pokrajinski sud u Muenchenu, ivan čermak, Suđenja Perkoviću i Mustaču , udbaši, UDBA, Ante Nobilo, Josip Perković, Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , UDBA, udbaši, Josip Perković, slučaj Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Josip Perković, Stjepan Đureković, slučaj Đureković, priprema

Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo, potvrdio je kako je Karamarko trebao svjedočiti u slučaju Perković danas u 14 sati, ali da nije dobio odobrenje iz SOA-e.

Karamarko je prošlog tjedna i sam na upit novinara hoće li svjedočiti kazao kako mu je SOA to zabranila.

-Služba je zabranila da ja svjedočim. Mi smo 2006. izradili jedan dokument koji nalikuje nekakvoj rekonstrukciji one bivše službe državne sigurnosti, tzv. Udbe. Kako je jedna osoba iz službe već svjedočila na te okolnosti, a ja sam bio samo potpisnik, kao ravnatelj SOA-e, tog dokumenta, a služba je odlučila da ja ne svjedočim - pojasnio je Karamarko prošlog petka.

Da Tomislav Karamarko i Miroslav Musić, nisu dobili dozvolu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske za svjedočenje pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu, gdje su danas trebali svjedočiti u procesu koji se pred ovim sudom vodi protiv bivših djelatnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, priopćio je u utorak predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

-Imamo dopis Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u kojem stoji da Musiću i Karamarku SOA ne dopušta svjedočenje. To me iskreno čudi jer su mnogi djelatnici SOA-e već svjedočili u ovom procesu. Čini mi se da u ovoj agenciji lijeva ruka ne zna što čini desna. Učinili smo sve što je potrebno kako bi se svjedoci pojavili pred sudom, ali bez uspjeha. Ostaje nam sam samo da se čudimo ovoj odluci - rekao je predsjednik sudskog vijeća nakon čitanja dopisa hrvatskog ministarstva pravosuđa.

Tomislav Karamarko trebao je danas svjedočiti u vezi sa svojim saznanjima o radu tajnih službi koja je stekao kao ravnatelj SOA-e, dok je aktualni djelatnik SOA-e Miroslav Musić trebao svjedočiti u svezi s navodnom otmicom bivšeg visokog djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića, koji je pred sudom u Muenchenu svjedočio da je "1993. bio otet i prisiljen dati iskaz o radu jugoslavenskih tajnih službi".

Nakon što se nije pojavio niti jedan od danas planiranih svjedoka, suđenje je nastavljeno čitanjem spisa relevantnih za tijek procesa.

Podsjetimo, sudsko vijeća pod predsjedanjem suca Manfreda Daustera donijelo je odluku o produljenju sudskog procesa Josipu Petkoviću i Zdravku Mustaču, s tim da bi posljednja dva ročišta trebala bi biti održana 1. i 2. kolovoza.

 

hrsvijet.net