Pripadnici HVO-a iz Bugojna odgovorili Džaferoviću: Vjerojatno se ponosite Alijom Izetbegovićem koji je na Rostovu postrojavao mudžahedine

obrana bih, Šefik Džaferović, Salko Bukvarević , Šefik Džaferović, optužbe, ISIL, Šefik Džaferović, sda, HVO, Bugojno, Šefik Džaferović

Na nedavne izjave Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH o ratnim događajima u Bugojnu, reagirala je Koordinacija udruga HVO-a proizašlih iz Domovinskog rata.

„Skoro svaki posjet Bugojnu, bošnjački dužnosnici koriste kako bi širenjem laži pokušali prikriti istinu o ratnim događanjima u ovom gradu, jednom od simbola stradanja Hrvata u BiH. Upravo to je učinio i jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prilikom nedavnog boravka u ovom gradu kada je bez trunke srama i zadrške, pokazao ne samo otvorenu mržnju prema hrvatskom narodu već i bolesnu potrebu narugati se žrtvama ovog naroda, i to u Bugojnu kojeg je tzv. ABiH u proteklom ratu etnički očistila od Hrvata!“, stoji u reagiranju u kojemu se dalje navodi:

„Gospodine Džaferoviću, niste kompetentni govoriti o ratu u Bugojnu, iznoseći jednu stranu priče, i to onu iskrivljenu i lažnu! Mi iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno znamo kao što to vrlo dobro znaju i Bošnjaci Bugojna, da je HVO prvi stao u obranu ovog grada i zaustavio ulazak vojske Republike Srpske. Dok postrojbe tzv. Armije BiH nisu ni postojale, HVO je kao jedina vojna sila na području Bugojna branio i obranio i bošnjački i hrvatski narod. Tada su bošnjački dužnosnici bili na nas ponosni, pisali su nam i pjesme.

Našu naivnost, nakon što smo vjerovali bošnjačkom narodu, hranili vas, naoružavali, smjestili obitelji Bošnjaka u Hrvatskoj i dali vam već uspostavljene crte obrane prema srpskom agresoru, skupo smo platili. U nemogućnosti napredovanja na bojišnici prema vojski Republike Srpske, odlučili ste ratovati protiv dojučerašnjih saveznika, hrvatskog naroda i postrojbi HVO-a koje su prije toga oslobodile Zijamet, spriječile pad Prusca i pad Bugojna.

Vaše optužbe da smo planirali i napali tzv. ABiH i počinili zločin u Vrbanji, nemaju nikakvog uporišta jer da smo planirali napasti tzv. Armiju BiH onda bismo to učili 1992. godine kada smo s lakoćom pod nadzor HVO-a mogli staviti cijelo Bugojno, a ne 1993. kada je tzv. Armija BiH s pet brigada krenula s planom progona Hrvata i etničkog čišćenja Bugojna. Bošnjački političari i Udruge cijelo ovo vrijeme obmanjuju javnost tvrdnjama da je u Vrbanji ubijeno 45 civila. Radi istine, molimo Vas da konačno kažete da se preko 3O navodnih civila iz Vrbanje vode kao poginuli pripadnici tzv. Armije BiH. Umjesto laži koje širite, objasnite svome narodu zašto nema optužnice protiv Hrvata i HVO, jer su optužbe bile utemeljene na iskazima lažnih svjedoka. Vrbanja je bila vojno uporište tzv. ABiH i u njoj ste bez ikakvog razloga ubili dva pripadnika HVO te tako započeli rat u Bugojnu.

HVO je uzvratio na način da je zauzeo Vrbanju i tjekom te akcije poginuo je nažalost i jedan broj civila. Pričom o ubijenih 45 civila pokušavate prekriti i opravdati zločine koje je u Bugojnu počinila tzv. Armija, a kojima se i Vi gospodine Džaferoviću ponosite.

Radi istine nabrojat ćemo vam neke od njih:

• Ubili ste 68 hrvatskih civila, dvojici od njih ste odsjekli glave

• 16 civila ste spalili i još uvijek nema njihovih posmrtnih ostataka

• 19 bugojanskih logoraša ste odveli ste u nepoznato, iako je njih 11 registrirao Međunarodni crveni križ

• 10 logoraša ste likvidirali u logorima

• Otvorili ste na desetine logora u Bugojnu kroz koje je prošlo preko 2500 Hrvata. Samo kroz logor „Stadion“ prošlo je 550 Hrvata

• Devastirali ste sve crkve na području Bugojna, a crkvu u Drvetinama ste potpuno spalili kao i župni ured u Kandiji

• Sve spomenike u katoličkim grobljima ste porušili

• Preko 2500 objekata u vlasništvu Hrvata je opljačkano, uništeno ili spaljeno

• Vi ste jedina vojska koja je spalila školu ( školu u Kandiji ) u koju su išla i bošnjačka djeca

Jesu li ovo činjenice na koje ste Vi ponosni ?! Vjerojatno se ponosite Alijom Izetbegovićem koji je na Rostovu postrojavao mudžahedine, na agresiju na Hrvate Bugojna koju je izvršila tzv. ABiH čijih je pet brigada napalo Bugojno, etnički ga čisteći od Hrvata.

Pokušaji da lažima zamijenite ulogu zločinca i žrtve postali su krajnje licemjerni te Vas molimo da prestanete jer istina je jedini način izgradnje mira i suživota svih naroda koji žive u Bugojnu pa tako i Hrvata čijim žrtvama se na ovaj način rugate“, priopćili su iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna.